Банкеръ Daily

Общество и политика

Петков: Отказах се от канадското си гражданство

Служебният министър на икономиката Кирил Петков съобщи,че се е отказал от канадското си гражданство, преди да бъде назначен за министър.

По думите му в първия момент, в който е бил поканен като министър е направил отказ от канадското си гражданство. "Този отказ е нотариално заверен", допълни той.

Министърът е възмутен от факта, че депутатите се занимават с този въпрос, при положение че не е приета актуализацията на бюджета.

"Когато липсва актуализация на бюджета, 430 млн. няма да има за бизнеса, няма да има пари за хората на първа линия в болниците, няма пари за актуализация на пенсиите. Ние сме на прага да не може да плащаме и да поемем следващата ковид вълна. От всички възможни приоритети това Народно събрание се занимава с интриги", коментира Петков пред бТВ.

Въпросът за двойното гражданство на Кирил Петков бе повдигнат от депутата от "Има такъв народ" Димитър Гърдев, който е изпратил запитване до министъра на външните работи Светлин Стоев. Той припомня, че според конституцията членове на Министерски съвет могат да бъдат само български граждани.

Гърдев се позовава на публикации в средствата за масова информация, в които се твърди, че министърът на икономиката е имал канадско гражданство, което в разрез с българското законодателство.

"Нямам комуникация с ИТН. Единственото, което мога да си обясня е, че когато спреш толкова много средства - 190 млн. лв. за правителствен комплекс, бяха проверени язовирите с ремонти за 630 млн. лв., спираме огромни средства на ББР. Сигурен съм, че съм ядосал много хора със задкулисни интереси, които са проправили своя път към първата политическа сила", заяви Петков. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във