Банкеръ Daily

Общество и политика

Петков: Отцепниците от ИТН ни се доказаха

Отцепниците от ИТН са се доказали като хора, които спазват обещанията си към народа. Това заяви пред bTV съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш премиер Кирил Петков. Той нито отрече, нито потвърди информацията, че отцепниците ще бъдат водачи на листи на ПП.

"Данните ни показват, че от ПП имаме огромен шанс да имаме повече от 121 депутати в следващото правителство и да довършим работата си", посочи лидерът на ПП. Той не можа да отговори дали бившият силов министър Бойко Рашков ще е водач на листа, но подчерта, че със сигурност ще бъде част от екипа на партията и със сигурност ще бъде в листите.

За това, че от "Промяната" не пожелаха да се явят на вота през октомври с "Демократична България", Петков каза: "Осъзнахме, че трябва да работим заедно, за да си довършим работата. Вярвам, че ще има следващо управление и "Демократична България" ще бъдат заедно с нас." Той за пореден път отхвърли възможността ПП да се коалира с ГЕРБ под някаква форма. "Докато Борисов оглавява ГЕРБ, не можем да имаме истинска съдебна реформа. Ако имаме работеща съдебна система, него го грози сериозен риск от затвор. "Продължаваме промяната“ няма да бъде в никаква коалиция с ГЕРБ след изборите", категоричен е политикът.

"Ако "Газпром" започне да изпълнява договора си за доставки на газ, това е първа стъпка към възстановяване на доверието", счита експремиерът. По думите му обаче няма как страната ни да е сигурна, че ако сега "Газпром" изпълни договора, ще продължи да го прави и след това. "Никой не трябва да бъде наведен само защото едната страна казва: "Това са моите нови условия." Ако си изпълнят условията по договора, няма лошо в това да преговаряме. В този момент не смятам, че е смислено, докато не видим изпълнение по съществуващия договор", добави той.

Бившият министър-председател увери, че правителството му е гледало кое е най-практично за страната ни и кое е на най-добрата цена. "Този вариант, в който танкерите с втечнен газ да бъдат купени, е възможно най-доброто, което предишното правителство можеше да остави на служебното", смята Петков. 

От "Продължаваме промяната" са взели поуки, но най-важното е, че не са нарушили основното си обещание към избирателите – "нулева толерантност към корупцията", изтъкна съпредседателят на партията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във