Банкеръ Daily

Общество и политика

Петков определи дебатите на срещата ЕС - Западни Балкани като "много тежки"

Премиерът Кирил Петков определи днешните дебати на срещата ЕС - Западни Балкани като "много тежки" и отново повтори, че българското вето за Северна Македония няма да падне, докато няма позиция на българския парламент. Той обвини президента Румен Радев, че досега не е свикал Консултативния съвет за национална сигурност заради този въпрос.

Предвидената пресконференция след срещата на председателите на Европейската комисия и Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, както и на френския президент Еманюел Макрон бе изненадващо отменена. Източник от ЕС обясни това с факта, че тя се е проточила с два часа над предвиденото.

"Това, което се видя, е наистина, че страшно очакват, че България ще вдигне ветото. Но аз ясно казах, че това решение е на българския парламент. Докато нямаме решение на българския парламент, аз еднолично, нито правителството няма да променим българската позиция", заяви Петков.

Като подчерта, че Северна Македония не е приела част от предложенията на френското председателство, той добави:

"Това, което мисля, че им стана ясно, че това не само вече са исканията на София, това трябва да станат исканията на Европа. Така че успяхме и в това нещо да обясним причините защо тези неща, които ние искаме, трябва да се случат. И сега вече въпросът е на българския парламент да обсъди и даде решения на тезата като нашите депутати от "Продължаваме промяната" и в момента заседават в комисия. Докато го няма това решение, аз ще продължавам да отстоявам точно моето обещание и след това тежката задача ще бъде сигурно РСМ, която ще трябва да приеме нашите изисквания, за да може да продължи напред".

По-рано премиерът обвини и държавния глава Румен Радев затова, че досега не е свикал КСНС.

"Не може от две седмици КСНС да не се свиква и да се крием на различни места и да казваме - ама то едните трябва, то другите, защитавал донякъде позицията, ама не защитавал позицията. Ако си президент на място, викаш КСНС, викаш всички служби, викаш всички партии, сядаме всички заедно, обсъждаме и излизаме. Но не, пак - било на правителството, било на премиера. Маските паднаха. Омръзна ми от страхливци", възмути се премиерът Кирил Петков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във