Банкеръ Daily

Общество и политика

Петков не е говорил с Радев за участие в нов служебен кабинет

Министърът на икономиката Кирил Петков заяви, че все още не е провел разговор с президента Румен Радев и не знае дали ще бъде част от следващото служебно правителство. Той не коментира и дали ще обяви участие в нов политически проект.

"Докато сме служебни министри ще си вършим работата като такива. Това ни е и днешният фокус, дошли сме тук да говорим с хората, да чуем техните мнения и да го обединим с нашите стратегии за Плана за възстановяване, в който един от приоритетите е Индустриалните зони“, каза Петков.

Двамата с министъра на финансите Асен Василев взеха участие в среща с представители на синдикатите в "Мини Марица-изток" и ТЕЦ 2. Те се включиха и в подписката за запазване на въглищния комплекс и работните места, която вече събра подкрепата на над 100 хиляди души.

„Една от приоритетните Индустриални зони, които трябва да се създадат в бъдеще, трябва да бъде в района на Раднево и Стара Загора“, заяви министърът на икономиката Кирил Петков.

Той отрече срещата да е предизборна и посочи, че е обещал на синдикатите да дойде на място.

„За нас хората са много важни, говорим за над 10 хиляди работещи, засегнати са 20 хиляди с техните семейства. Не може да правим планове само на база стратегии трябва да имаме обратната връзка, да дискутираме с тях и затова сме тук. Това не става от София, става от Раднево“, каза министърът на икономиката.

Министърът на финансите Асен Василев допълни, че освен за Плана за възстановяване трябва да се планират и средствата от Фонда за справедлив преход, които са 1,3 млрд. лв. и са специално за въглищните региони. "Работата по това още не е започнала и затова е важно да чуем какви идеи имат хората, за да започнат да се планират“, каза Василев.

Той добави, че припомни, че Маришкия басейн дава около 40% от електрическата енергия на страната без да се ползват вносни суровини. „Много е важно тези 40% да си останат наши, да не зависим от внос на суровини“, подчерта финансовият министър. Той коментира и промяната в бюджета, който предвижда увеличени разходи за пенсиите, като бе категоричен, че това няма да увеличи данъците и осигуровките.

"Няма такова нещо. Разчетите ги дадохме на бюджетна комисия, спокойно може да се поеме абсолютно всичко като увеличение без да се пипат данъците“, посочи финансовият министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във