Банкеръ Daily

Общество и политика

Петков: Милея за родината, аз съм българин

"България ми е в сърцето и съм влязъл в тази роля ( на министър - бел. ред.) защото милея за родината". Това каза пред журналисти в Сопот министърът на икономиката Кирил Петков по повод скандала с канадското му гражданство. Той благодари на президента Румен Радев за вчерашните реплики по тази тема. "Аз съм българин" е единственото, което мога да кажа, че съм", добави Петков.

В Сопот министърът се срещна с ръководството и синдикатите на ВМЗ и поиска оставките на Борда на директорите на завода. Той бе категоричен, че след това действие още днес следобед ще се чуят отново новини във връзка с неговото гражданство.

"Истината е, че съм се отказал от канадското си гражданство преди да стана министър и оттук нататък уважавам Конституционния съд - ако оттам имат някакви препоръки, ще се съобразя с тях. Но дотогава моята задача е да си вършим работата", заяви Петков.

Според бивши конституционни съдии, цитирани от него, всички актове, издадени от Кирил Петков в качеството му на министър, били стабилни. "Моята роля е да не губим нито ден", каза той, а темите, повдигнати от опонентите му, определи като "маловажни за държавата".

Министърът призова и директорът на Българската консолидационна компания да си подаде оставката, защото по думите му "не може да имаме проблеми с язовирите, във ВМЗ да има такива лоши резултати в последния момент и да казваме, че тази държавна компания си върши работата. Ако не си подадат оставките, моята идея поне там, където имам директен контрол - в БКК, да уволня изпълнителния директор, ако той сам не иска да си тръгне", подчерта той. Икономическият министър все пак изрази надежда новият член на управителния съвет на компанията, назначен от самия него,  да бъде избран за изпълнителен директор и той да води политиката на държавата.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във