Банкеръ Daily

Общество и политика

Петков иска международни експерти по делото за гражданството му

Единият от ръководителите на "Продължаваме промяната" и бивш служебен икономически министър Кирил Петков е дал всички документи, с които разполага, касаещи канадското му гражданство, на Конституционния съд и ще уважи решението на съда. "Две са нещата, които за мен са важни - едното е да може да ме конституират. Аз искам да мога да кажа моята гледна точка. И другото е, много е важно, защото това не е само българско право, а има и международен аспект. Трябва да поканим и международни експерти. Всяка държава трябва да държи на собствения си суверенитет, като сама решава в кой момент един гражданин се е отказал или не се е отказал. Не трябва да се разчита на чужди бележки", каза Петков пред БНТ.

На въпроса, ако след 20 август не е канадски гражданин, но през април е бил, според българското законодателство подписите му като министър легитимни ли са, той отговори, че са: "Има много практика в миналото в Конституционния съд, когато се казва, че са стабилни. Не биха били стабилни, ако Конституционният съд би се произнесъл, че не съм в правото си. Тогава след този момент би трябвало да не са стабилни. Но преди това са абсолютно стабилни", посочи лидерът на "Продължаваме промяната".

Със сигурност ПП не е партия на президента, нито продължение на "Демократична България", а "една нова изгряваща партия в центъра, която има дългосрочна задача да смени коловозите на България", изтъкна Петков. "Диалогични сме. Разбираме, че ще бъдем част от една бъдеща коалиция. Вярваме, че ще бъдем с водещото място - наистина аз вярвам, че този резултат от 30% не е имагинерен. Последните проучвания, които виждаме ние, са 20% като подкрепа с голям темп на растеж. Най-важното за нас е да имаме 121 депутати от съмишленици, не е казано само от нас", допълни той. И посочи още, че за 4 месеца са спрели огромни средства към хора, които от години са свикнали да използват държавните пари за своя бизнес. "Знам, че за 4 месеца те ни издържаха, но сега за 4 години ги е много страх. Ще има невероятни нападки, защото те не могат да си позволят едни независими хора като нас да имат възможността да повлияят посоката на държавата и тези 8 млрд., които ние знаем, че се усвояват не по най-прозрачния начин, да бъдат спрени", смята бившият министър на икономиката.

Ако "Продължаваме промяната" участва бъдещото правителство, гарантира, че нито един лев няма да бъде похарчен по непрозрачен начин. Това е основна мисия на партията: "Всички политици обещават светло бъдеще, ние обаче в последните четири месеца показахме, че реално можем да действаме. И хората, които си говорят с нас, казаха: "Колкото повече ви атакуват и колкото по-страшни изглеждат атаките, толкова сме по-сигурни, че вие сте истински и наистина сте засегнали истински интереси."

Водачите на листите на ПП за парламентарния вот на 14 ноември ще бъдат обявени в понеделник или вторник. Със сигурност Петков ще бъде водач на листа в София. Той добави, че има доста известни и успешни хора в листите  и разказа, че първоначално те отказвали да се включат в "тази мръсна игра политиката". Това, което ги връщало, било личната мотивация на създателите на ПП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във