Банкеръ Daily

Общество и политика

Петков и Василев засега няма да говорят за политически проекти

"Няма да говоря за политически проекти, докато не изтече мандатът ми като министър." Това каза служебния министър на икономиката Кирил Петков на влизане в заседание на Комисията по ревизия. "Като служебен министър искам да се фокусирам върху работата си. Имаме още две седмици. В този период ще говоря в качеството си на служебен министър, експертно", добави Петков.

"Видяхме, че за три месеца можем да направим доста голяма промяна, не само аз, целият ни екип. Ако продължаваме да инвестираме енергията си в тази посока, България може да стане различна. Как и по какъв начин - ще го говорим, когато ни свърши мандатът", посочи още министърът на икономиката. 

"Какво да обмислям? В момента съм финансов министър, имам основни задачи, които решавам – как да съберем данъците и да напълним хазната. Когато спра да се занимавам с тези основни задачи, ще си почина и ще реша какво друго да правя в живота си", обясни служебният финансов министър Асен Василев. На въпрос обсъждали ли са политически проект с Кирил Петков, финансовият министър отговори: "С министър Петков говорим по много теми, приятели сме от 15 години."

"Виждам смисъл в това страната да продължи да се развива в посоката, която беше зададена през последните няколко месеца. Това не може да стане с щракане на пръсти, за ден, за два, за три. Трябва да се помисли много внимателно. Това е много тежка отговорност, ако въобще тя ще бъде поета. Не мога да кажа днес или утре "Да, правя нещо" или "Не, не правя". Когато съм готов, когато съм взел решение, когато сме обмислили дали такова нещо би било смислено да се направи, дали може да се случи и как, бъдете сигурни ще кажем", заяви Василев.

В телевизионно интервю по-рано днес служебният премиер Стефан Янев обяви, че би подкрепил политически проект на служебните министри Асен Василев и Кирил Петков. "Разбира се, че аз бих гласувал за хора като Асен Василев и Кирил Петков. Дали те ще участват в такъв проект, предстои да видим. Аз бих се включил във всеки един проект, който работи за България. Етикетите трябва да бъдат загърбени. Време е в политическото говорене персонализацията да не взема водещо място. Партиите са сдружение от хора с еднакви мисли и цели. Те не принадлежат на един човек", изтъкна служебният министър-председател. "Всичко е възможно. Този проект би могъл да се яви и на следващите избори и това е въпрос на технология", добави той.

Наскоро в медийни публикации и се появиха твърдения, че двамата служебни министри обмислят създаването на нова партия. Политически анализатори също допускат подобна възможност. 

Днес съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов също коментира темата. "Кирил Петков и Асен Василев са наши съмишленици. Това, което са започнали, генерира доверие и трябва да продължи. Това, че генерира и атаки, валидира факта, че то трябва да продължи. Естествено е за нас да ги подкрепим в техните намерения, но те казаха, че след като се разпусне парламентът, тогава ще анонсират своите решения“, каза той пред БНР.

Иванов не отговори на въпроса дали Петков и Василев може да влязат в листите на ДБ:  "Да не влизаме в такива спекулации в момента. За нас е много важно да не позволим това събиране на българската демократична общност на едно място да бъде разколебано. Ще направим всички разумни действия да не позволим разцепление, напротив - да се съберем, да надградим, да използваме потенциала и доверието, което всеки един носи. Това е въпрос на политическа технология и намиране на формула. Ние сме изключително позитивно настроени, че това трябва да се свърши. Но нека те да си вземат решенията и да ги анонсират и оттам нататък ще работим."

Facebook logo
Бъдете с нас и във