Банкеръ Daily

Иво Инджов:

Петков и Василев залагат твърде много на личността в политиката

"Формацията на Кирил Петков и Асен Василев фокусира много надежди, но дължат подробности как ще реализират леви решения с десни инструменти. Те залагат твърде много на личността в политиката и държавните институции, но ако нямат ясна идеологическа концепция как точно ще направят това, хората бързо ще се разочароват от тях. Не всичко опира до човека в политиката, в крайна сметка политиката е въпрос на ценности и възможност да мобилизираш групи в обществото, които да те подкрепят за по-дълъг период от време". Това мнение изказа пред БНР политологът и университетски преподавател по политически комуникации доц. Иво Инджов. 

"Има много рискове в изборите на 14 ноември, но има и много шансове, които силите на промяната трябва да се опитат да реализират. Политическият процес не е застинало нещо", смята той.

"Не е нормално да има правителство "ГЕРБ 4" под някаква форма. ... ИТН лансираха фигури със спорна репутация, но ако се стигне до формиране на коалиция на промяната, те трябва под някаква форма да се разберат с останалите партии", коментира още доц. Инджов.

Той прогнозира до края на 2021 година да има съставено правителство на промяната, в което партията на Петков и Василев да заема важно място.

"Има много добри шансове за коалиция между "Продължаваме промяната", ДБ и ИБГНИ, които са заплашени от възхода на новата партия, но ще влязат в парламента. Ако има и подкрепа от ИТН и БСП, ще има правителство, което да издържи поне 1-2 години", обясни политологът.

Според доц. Инджов БСП вече не е основният фактор, от който зависи преизбирането на президента Румен Радев.

"Вече не е искрена подкрепата на БСП за втори мандат на президента. ... Лансираните от Корнелия Нинова номинации за президент в БСП са излишни напъни за присъствие на политическата сцена. Тази партия продължава да страда от един съществен порок - липсата на идентичност и доверие от обществените групи, които символизират желанието за промяна", смята той.

По думите му ДПС отдавна не може да играе ролята на балансьор и заявките им, че ще работят против преизбирането на Радев няма да имат тежест.

Facebook logo
Бъдете с нас и във