Банкеръ Daily

Марчела Абрашева:

Петков и Василев тръгват в отровена политическа среда

„Всички, като изключим ГЕРБ и ДПС, останалите партии, включително ИТН, ДБ, ИБГНИ имат умерени реакции и третират новия проект по-скоро като съмишленици. БСП прояви нервност миналата седмица, но засега се изчаква.“ Това каза социологът Марчела Абрашева, след като Кирил Петков обяви, че с Асен Василев ще участват на следващите избори.

В обществото има дефицит на практично професионално управление, отчита социологът. „Именно управление, не политиканстване. Решаване на някакви въпроси“, поясни тя.

„Влизат господата Петков и Василев със значителна подкрепа в битието им на служебни министри. Тръгват с одобрение, тръгват с очаквания в много трудна, отровена, раздробена политическа среда и политическа обстановка“, посочи Абрашева пред БНР.

Този парламент ясно показа, че за да има формула, която да гарантира промяната, е необходимо партиите на промяната да гледат в една посока, а това в момента не е така, коментира Марчела Абрашева. Тя открои структурирането на ясна политическа формула като по-важно от това дали следващият парламент обезателно ще излъчи редовно правителство.

"Важно е каква ще бъде критичната маса на различните политически тенденции в обществото", изтъкна социологът.

Преди появата на новия политически субект резултатът от изборите по-скоро щеше да бъде много по-близък до сегашната картина, без радикално разместване, отбеляза Абрашева.  

Според нея партиите на традицията биха могли да заемат активна позиция и да имат печеливш ход на следващите избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във