Банкеръ Daily

Общество и политика

Петков: ГЕРБ нямаше да се справи с настоящата ситуация

"Разбирам защо г-н Борисов казва, че още не е време за избори. Защото нямаше да можете да се справите", заяви премиерът Кирил Петков по време на парламентарния контрол, отговаряйки на въпрос на депутата от ДПС Джейхан Ибрямов за мерките, свързани с инфлацията. Думите му бяха по повод на това, че лидерът на ГЕРБ и бивш министър-председател Бойко Борисов преди ден коментира във Велико Търново, че е рано за избори. "Трябва да съсипят всичко, за да може и последният, който е повярвал в измяната, подмяната, както искате я наречете, да разбере какви компромати, лъжи, какъв мащабен план е имало да свалят нашето правителство", посочи тогава Борисов. 

"Да, има инфлация. Тази инфлация беше "заредена" през цените на енергийните източници в цяла Европа", допълни още Петков. Според него "г-н Борисов непрекъснато говори какви са били цените преди и какви са сега. И той много добре знае, че нищо не може да направи на световните борси, нито да спре войната в Украйна, но се упражнявате в политически пиар от сутрин до вечер, което не ви прави чест, защото всъщност в този момент трябва да сме обединени". Премиерът подчерта, че първото нещо, което е направил сегашния кабинет, е вкарването на 4,1 млрд. лева, за да се ограничи ръста на цените на тока. И че България е една от малкото страни в Европа, където цената за битовия потребител не се е качила с нито един процент.

Петков отчете "ужасните цени" за бизнеса през октомври, ноември и декември миналата година, които са паднали след идването на власт на сегашното правителство. А също, че е била повишена минималната работна заплата от 650 на 710 лева, увеличени са детските добавки и обезщетението за безработица, отпаднали са таксите за детски градини и ясли, дадени са по 70 лева на пенсионерите. Досегашните добавки най-вероятно ще останат трайно в размера на пенсиите, а газът за юни ще е с по-ниска цена от тази през април.

Министър-председателят констатира, че едновременно с това освобождават от акциз природния газ и увеличават прага на задължителната регистрация по ДДС от 50 хиляди на 100 хиляди лева, така че да премахнат част от тежестите на малкия бизнес. "Така че да, трудно е, на никого не е лесно. Но аз разбирам защо г-н Борисов казва, че още не е време за избори, защото вие нямаше да можете да се справите", каза Кирил Петков.

"Аз съм Джейхан Ибрямов, не съм Бойко Борисов и очаквах да се обърнете към мен", репликира го Ибрямов.  

В отговор Петков отново посочи, че са успели да удържат цените на тока, да подпомогнат най-бедното население и за три дни, след като "Газпром" ни спря газа, да намерят алтернатива с по-ниски цени. Той изрази убеденост, че нещата, които правителството е направило, са били най-правилните в безпрецедентната световна криза, в която се озовахме.

Преди това, по време на блицконтрола, в отговор на въпрос на Станислав Анастасов от ДПС как премиерът е стигнал до умозаключението, че ДПС и Делян Пеевски може да имат нещо общо с Южен, Турски или Балкански поток, Петков отбеляза, че законът "Магнитски" е най-мащабно прилаган в България. По думите му "Когато се срещнах с US Treasury, те споделиха, че "Магнитски", като прилагане в чужда държава, е най-мащабният в България до този момент. Разбира се, един от тримата човека по "Магнитски" е Делян Пеевски. В US Treasury казаха специално името на г-н Делян Пеевски, който е в този лист".

Това, което стана ясно на всички партньори от Европейския съюз и НАТО, продължи той, е, че един от основните инструменти на руската външна политика, по-точно на политиката на режима на Путин, е използването на корупция. През корупция този режим успява да влияе на чужди държави, на чужди правителства и голяма част от тази корупция минава през енергийни проекти. Пак според Кирил Петков, "когато една страна реши да строи..."Руски поток" през територията на България, без да има шанс дори най-бедната част на България – Северозападна България, да черпи от този газ, и похарчи три милиарда от нашите пари, тогава явно има някаква друга причина". Становището му е, че това е видно и от рейнджроувъра, паркиран в гаража на колеги на народни представители от ГЕРБ: "За съжаление на всички вас, които са били част от тази корупционно мотивирана схема, всички наши партньори виждат това и обявяват много ясно, че този тип проекти са стандартен метод за влияние в чужди държави. Така че това беше част от нашия разговор във Вашингтон и разговорите в Брюксел". 

Твърденията на Кирил Петков ядосаха депутатите от ГЕРБ. Председателят на групата Десислава Атанасова обвини премиера в лъжа и настоя парламентарното ръководство да го изгони.

Facebook logo
Бъдете с нас и във