Банкеръ Daily

Общество и политика

Петков е обсъдил с президента на САЩ корупцията в България

Премиерът на България Кирил Петков (вляво) и президентът на САЩ Джо Байдън.

Премиерът Кирил Петков е обсъдил с президента на Съединените щати Джо Байдън случаите на корупция у нас, съобщава министър-председателят във "Фейсбук". Теми на разговорите са били "Турски поток", както и намерения джип на фирмата "Аркад", изградила проекта, у завеждащата връзките с обществеността на бившия премиер Севдалина Арнаудова.

"Три милиарда от нашите пари, изхарчени за чужда тръба!", посочва министър-председателят. Той посочва още, че "Корупцията е един от инструментите за влияние на Путин в България".

"Имах възможност да поговоря с президента на САЩ Джо Байдън. Повдигнахме много важна тема – как корупцията може да бъде инструмент на Путин на Балканите. Дадох примера за руски и турски поток, където нашата страна изхарчи 3 млрд. лв. за тръба, която не можем да ползваме и как джиповете на „Аркад“ са при г-жа Арнаудова. Оказа се, че Путин го е правил това не само в България", заяви пред журналисти в Брюксел премиерът Кирил Петков.

В Брюксел се състояха извънредни срещи на върха на НАТО, ЕС и Г-7, в които участва и американският президент Джо Байдън. Заседанието на европейските лидери продължава и днес.

„Точно това е инструментът – работиш с политическата върхушка, караш ги да харчат национални пари за твоите проекти и го правиш през корупция. Оказва се, че Путин го е правил не само в България, това е инструмент, който Путин е използвал, за да прави своите геополитически цели за целите Балкани“, коментира Петков.

Той изтъкна, че в светлината на войната в Украйна стабилността на Западните Балкани става ключов въпрос и по него трябва да се напредне. „Българското правителство има своята роля, европейският път на Северна Македония, на Албания са част от тази стабилност , работим дълго време, но трябва напреднем“, допълни Петков.

Междувременно се разбра, че министър-председателят Кирил Петков ще бъде домакин на среща на държавните и правителствени ръководители на държави членки на НАТО в Югоизточна Европа, съобщават от правителствената пресслужба.

Форумът ще се състои на 28 март в резиденция „Бояна”, съобщи правителствената информационна служба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във