Банкеръ Daily

Общество и политика

Петков е категоричен: Хората ще имат ток

Урсула фон дер Лайен и Кирил Петков се усмихват по време на срещата в Брюксел.

Премиерът Кирил Петков обяви, че се очаква новият коронавирусен вариант Омикрон да предизвика вълна по-рано от прогнозираното досега.

След среща в Брюксел с председателя на Европейската комисия Урсула фон Дер Лайен, Петков заяви, че ваксинацията трябва да бъде максимално ускорена.

"Ваксинирането трябва да стане максимално бързо, ако не искаме Омикрон да предизвика следващата вълна. Тази вълна ще е по-рано, отколкото очакваме, а това може да е средата на януари. Това означава, че тук имаме дни, които не трябва да изпускаме", посочи той.

Пред журналисти в Брюксел премиерът увери, че режим на тока няма да има, а мораториумът върху поскъпването на тока, парното и водата за бита е наложен с цел да бъде направен пълен анализ на ценообразуването в енергетиката.

Със сигурност българите ще имат ток, като въпросът е той да бъде на най-ниската възможна цена и, даже да има увеличение през март, ще се търсят резерви то да не бъде с мащабите, заложени първоначално от КЕВР. Това заяви пред журналисти в Брюксел премиерът Кирил Петков.

По думите му мораториумът на цените на ток, вода и парно ще даде възможност за анализ. „Аз още не знам, например, дали цените на газа са на най-доброто ниво, какво се случва с азерския газ – тези неща трябва да ги знаем. Най-лесно е било до момента домакинствата да плащат за всички проблеми“, обясни Петков.

Той подчерта, че ако анализът покаже риск от разбалансиране на системата, ще има корекция в края на март, но „не може без анализ и само защото някой е препоръчал, точно през зимния сезон домакинствата да плащат повече“.

Кирил Петков посочи, че обсъждал темата за Северна Македония с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, като е потвърдил позицията на нашата страна, която остава непроменена. По думите му диалогът със Скопие трябва да се надгради по линия на инфраструктурата, бизнеса и други важни теми, за които да се ангажират работни групи от двете страни.

„Има 65 млн. души на Балканите (бел. авт. - официално населението е 32 665 811 души, Уикипедия), но сме се заградили и разделили и всеки говори срещу другите. Ние сме с размера на Франция като пазар, а възможностите, които сме реализирали като съвместна работа, са близки до минималното. Когато реториката стане „Какво има за спечелване“, тогава ще стават по-добре дискусиите за компромиси по точките, които са ни важни – включително и правата на българите в Македония, които не трябва да се чувстват дискриминирани“, категоричен беше премиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във