Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПЕТЬО НИКОЛОВ ЩЕ ПРЕДСТАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ В СВЕТОВНАТА БАНКА

На 31 юли изтича мандатът на сегашния представител на България в Световната банка Любомир Христов. На 1 август той ще бъде сменен от Петьо Николов, служител на БНП-Дрезднербанк (България), но ще остане във Вашингтон поне две седмици, за да го въведе в работата.


Любомир Христов е един от най-известните български икономисти от последните десет години, прочул се повече с това, че никога не приема безропотно решения, които не одобрява. Именно несъгласието с политиката на управителя на БНБ Тодор Вълчев бе причината през пролетта на 1994 г. Христов да подаде оставка като главен икономист на Централната банка и като член на нейния управителен съвет, което само по себе си е прецедент в най-новата история на БНБ. В края на същата година той стана представител на България в Световната банка, като работеше към кабинета на тогавашния й изпълнителен директор Евелин Херфкенс. През 1995 г. мястото на Херфкенс бе заето от Питър Стек, който продължи да се съветва с българина Любомир Христов.


Представителят на България в Световната банка никога не е спестявал критиките по отношение грешките в икономическата политика на страната ни, независимо от това кое правителство ги допуска - на Жан Виденов или на Иван Костов. А както е известно, властта обича тези, които я превъзнасят. И може би затова Христов си отива.


Заместникът му Петьо Николов е роден в Пловдив на 14 март 1964 година. Завършва известната Пловдивска английска гимназия, която е дала на България доста политици и икономисти. През 1990 г. Петьо Николов се дипломира във ВИИ Карл Маркс (сегашния Университет за национално и световно стопанство) специалност Счетоводство и контрол. Там се запознава с Любомир Христов, който е бил негов асистент по специалността Планиране на народното стопанство.


След дипломирането си Петьо Николов започва работа в частна фирма - консултант по приватизационни сделки. През 1994 г. влиза в банковия сектор, постъпвайки в отдела Международни кредитни отношения на Първа източна международна банка и постепенно се издига до негов началник. Три години по-късно - през август 1997-а, той е назначен в БНП-Дрезднербанк (България). Точно по това време нейният мениджмънт е приел политика към установяване на по-динамични взаимоотношения с българските банки. Сега Петьо Николов отговоря за кореспондентските отношения на кредитната институция и освен това се занимава с анализите на банките от балканския регион.

Facebook logo
Бъдете с нас и във