Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПЕТИМА ЛЮБОПИТНИ СА НА ПРАГА НА ДЗИ

Пет компании вече са купили информационни меморандуми за приватизацията на ДЗИ. Според застрахователните среди всички те ще участват и наддаването. Крайният срок за закупуването на тръжната документация е 3 ноември, а за подаването на офертите - 27 ноември 2000 година.


Очаква се обаче в близките дни да се появят и нови купувачи - засега на меморандума. Кандидатите са солидни, каквото е и изискването на Агенцията за приватизация: да са големи застрахователни дружества, с опит на източноевропейския застрахователен пазар и да със сериозен паричен оборот от дейността си. Досега приватизационни книжа са купили Ти Би Ай, който придоби контролния пакет от акции на Булстрад при раздържавяването му миналата година, европейският застрахователен консорциум Юреко, немските компании Ре инженеринг и Ве Ве и голямата италианска застрахователна групировка Дженерали. Посредник на последният кандидат, както научи в.БАНКЕРЪ, е РАЙФАЙЗЕНБАНК.


Дженерали и Юреко (през миналата седмица в. БАНКЕРЪ публикува интервю с генералния мениджър на компанията) не се нуждаят от представяне - те са сред петте най-големи застрахователни групировки в Европа. Ти Би Ай също е известна у нас, а що се отнася до Ве Ве - тя е сред големите общозастрахователни компании в Германия. Непозната на широката публика е само Ре инженеринг, за която се знае, че е със седалище в Германия.


Интерес към сделката са проявили още гръцката Интерамерикан, която вече е влязла в контакт с мениджмънта на ДЗИ, както и израелската застрахователна групировка........... Те обаче все още не са закупили меморандуми. Затова пък в сряда (11 октомври) членът на управителният съвет на израелската компания ........ се е срещнал с изпълнителния директор на държавния ни застраховател Борислав Михайлов, за да се запознае със състоянието на компанията и с предстоящата приватизационна процедура.


Сред спряганите потенциални кандидати за дял в ДЗИ са още американската финансова групировка Ей Ай Джи, немската компания Алте Лайпцигер, холандската Аегон, френските компании Се Ен Пе и Сосиете Женерал и швейцарската Винтертур. Те обаче все още не са закупили информационен меморандум, нито са търсили среща с ръководството на ДЗИ. Представители на изброените компании идваха през тази година у нас и изявиха под една или друга форма желанието си да се включат в наддаването за държавния ни застраховател.


През следващата седмица (18 октомври) в сградата на ДЗИ ще бъде открит информационен център, който ще обслужва кандидат-купувачите на дружеството. Достъпът до него няма да е свободен. Всеки желаещ да го посети трябва да обяви намерението си в Агенцията за приватизация, а тя от своя страна да предупреди домакините от ДЗИ кой и кога ще ги посети.

Facebook logo
Бъдете с нас и във