Банкеръ Daily

Общество и политика

Петима души са задържани на вчерашния протест в София

Петима души са задържани в Столичното Пето РПУ за вандалски действия по време на протеста в София снощи. Това съобщават от пресцентъра на МВР и уточняват, че трима от арестуваните са непълнолетни. Образувано е досъдебно производство.

В същото полицейско управление е била отведена и една жена за установяване на самоличността й, допълват от пресцентъра.

Около 200 души протестираха снощи пред сградата на стария парламент. Демонстрантите блокираха Орлов мост, където движението беше спряно. По-рано движението от Ректората до ул. “Раковски“ също беше спряно, блокиран беше и бул. “Цар Освободител“. 

Демонстрацията беше наречена от организаторите "Всенароден митинг-протест" и се проведе на площад “Народно събрание“. Протестиращите поискаха за пореден път оставката на правителството, лично на премиера и на главния прокурор. Това е нещо, което те правят вече за 136-а. вечер. Те поднесоха венец пред сградата на парламента, за да ознаменуват умирането на 44-ото. Народно събрание.

Повечето от хората се оплакаха, че са неглижирани от страна на медиите. “В началото идвах всеки ден, уморих се вече, заради възрастта ми, заради ангажиментите ми, малко вече има и разочарование при толкова усилия. И толкова компромати излязоха, и толкова очевадно има проблеми с управлението на държавата, но никой не ни обръща внимание“, казва участничка в демонстрацията.

Един от организаторите на протеста призова: “Нека да успеем да затворим, за загърбим всякакво его, политически симпатии, пристрастия. Време е да си върнем държавата!"

Малко след 19 часа се стигна до напрежение. Демонстранти се опитаха да пробият кордона от полицаи и да стигнат до сградата на парламента, за да може отец Дионисий от там да прочете молитва. Те бяха изблъскани от полицаите, а напрежението овладяно. 

Организаторите на протеста оповестиха, че следващият всенароден митинг срещу властта ще бъде на 14 декември (понеделник), когато ще се навършват 31 години от големия митинг, на който беше поискана за първи път отмяната на чл. 1 от Конституцията, който гарантираше ръководната роля на БКП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във