Банкеръ Daily

Общество и политика

Петя Аврамова отрече язовир "Студена" да е източван заради ремонт на стената

Няколко варианта за увеличаване на обема на язовир "Студена" са предложени от хидроинженери и ще бъдат обсъдени от експерти в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това съобщи регионалният министър Петя Аврамова. По думите ѝ, количества вода са отклонени и от Владайския канал като те варират в зависимост от валежите.

"Много спекулации се чуха относно случващото се с язовир "Студена". Искам да уточня, че ремонтът на язовирната стена приключи още през 2018 г. Не са източвани количества вода през лятото, за да се ремонтира стената. Търсят се варианти обаче за допълнителна модернизация на съоръжението", обясни  пред БНТ Аврамова.

На въпрос дали в Перник ще бъде съкратен водният режим от първоначално планираните четири месеца, ресорният министър отговори, че се прави всичко възможно и ако количествата в язовира го позволят, ще бъде възстановено възможно най-бързо непрекъснатото водоподаване в града.

Аврамова определи съществуващия в момента воден режим като недостатъчно ефективен. По думите ѝ, заради честото спиране на водата се получават чести аварии и не е ясно колко вода се пести и какви са загубите заради възникналите аварии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във