Банкеръ Daily

Общество и политика

Петя Аврамова: Комитова действа хаотично и нелогично

"Наблюдаваме едни абсолютно нелогични и хаотични действия на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството", заяви пред репортери в парламента депутатът от ГЕРБ и бивш регионален министър Петя Аврамова.

"Министър Комитова не спря ремонтите по пътищата с мотива, че няма финансов ресурс. Ние всички видяхме, че тя уволни назначения от нея председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" с мотива, че е спрял ремонтите по пътищата и че това не е работа на Агенция "Пътна инфраструктура", а е работа на МРРБ да осигури финансов ресурс", каза Аврамова. По думите ѝ с актуализацията на бюджета такива средства не са предвидени и няма как да бъдат получени от МРРБ.

"В залата на парламентарен контрол се опитах да подскажа на министър Комитова по темата за възлагането над прогнозната стойност на договорите, че има такова юридическо становище, да го поиска от АПИ. Стойността на договорите е прогнозна и в документацията за обществената поръчка е обявено на потенциалните участници, че тази стойност е прогнозна и тя може да бъде надвишавана. Правителството с премиер г-н Борисов имаше като приоритет пътищата в държавата, добрата свързаност, развитието на регионите и добрата пътна инфраструктура. Ние сме изнасяли информация, че за подобряване на цялата пътна инфраструктура в държавата, са необходими милиарди. Никога не сме оставяли строителния бранш, който е структуроопределящ в икономиката на държавата и в който работят стотици хиляди работници и инженери, без средства и винаги сме осигурявали такива. Мога само по години да ви изброя допълнителните целеви средства към Агенция "Пътна инфраструктура" с министерски постановления и с актуализация на бюджета", посочи още депутатът.

По думите ѝ 2020 г. с актуализация на бюджета на АПИ са дадени допълнително 1.409 млрд. лв., през 2019 г. 984 милиона лева, 2018 г. 1 млрд. 728 млн. лв. "Служебният министър Комитова нямаше проблем да предвиди в актуализацията на бюджета такива средства, да отпуши строителния бранш и хората в бранша да получават заплати. За мен вече е притеснително това управление от страна на служебния министър, защото строителният сектор е важен и структуроопределящ сектор в България", смята Аврамова.

Фирмата "Автомагистрали - Черно море" има договор с държавното дружество "Автомагистрали". Договорът попада в обхвата на темата със свръхдоговарянето от страна на предишното ръководство на Агенция "Пътна инфраструктура" и държавната "Автомагистрали", за което служебният регионален министър Виолета Комитова алармира отдавна. "Нашето дружество си е позволило да извърши свръхдоговаряне, да дава работа на фирми, без да има осигурено финансиране", каза по-рано днес служебният регионален министър Виолета Комитова повод днешния протест и блокада на пътни участъци от частната фирма "Автомагистрали - Черно море".

"Днес ние сме изправени пред сериозен юридически проблем. При тези договори, в които не е осигурено финансиране и се нарушават множество закони, ако имахме всички пари дори и да платим, ние влизаме в хипотеза. В момента обаче ние нямаме пари, тъй като чакаме актуализация на бюджета, чакаме някакво решение по въпроса", изтъкна регионалният министър. От МРРБ смятат да се обърнат към прокуратурата с въпрос дали договорът е състоятелен.

В кулоарите на парламента служебният регионален министър заяви, че предишното правителство е обещало 1.5 млрд. лв. за ремонт на пътища, които ги няма в предишния бюджет, нито някой може да ги осигури в сегашната актуализация: "Това е трябвало да се помисли миналата година или е трябвало да не се договарят тези дейности. Това са обещани пари на фирмите, а не са били осигурени. Парите за ремонти са 382 млн. лв. по бюджет, по документи от миналата година, а предишните ръководители на АПИ, на "Автомагистрали" и на МРРБ са допуснали договори за 1.5 млрд."

Facebook logo
Бъдете с нас и във