Банкеръ Daily

Общество и политика

Петчленен състав на Комисията по досиетата е достатъчен, смятат от НФСБ

Броени дни преди края на тази година се оказа, че в деловодството на Народното събрание е внесен законопроект за намаляване на състава на т. нар. Комисия по досиетата и избиране на нови членове, тъй като мандатът на настоящите отдавна е изтекъл. От социалистическата партия заподозряха, че управляващите искат да назначат в този орган удобни за тях "калинки" малко преди края на мандата на този парламент и това правителство. Един от вносителите, подписали законопроекта, е юристът от НФСБ Христиан Митев. Прави впечатление, че никой от ВМРО не е положил подписа си.

Не мисля, че се бърза с промените в този законопроект, даже се закъсня, защото мандатът на тази Комисия изтече доста отдавна“. Това коментира пред БНР Христиан Митев, заместник-председател на правната комисия от НФСБ, един от вносителите на промени в т.нар. Закон за досиетата. Поводът за изказването му са подозренията на БСП, че на финала на този парламент депутатите искат да подменят състава на Комисията по досиетата. Законопроектът цели да намали почти наполовина състава на службата, чиято основна задача е да оповестява принадлежност към бившата Държавна сигурност и към тайните служби. 

„Сега е моментът да бъде намален съставът на тази комисия, преди да се пристъпи към избор на нови членове. С оглед на обема от работата на тази Комисия ние сме преценили, че не е необходим толкова голям състав от деветима членове, а един състав от петима е достатъчен“, посочи Митев.

Не сме водили разширен дебат за състава на Комисията, а само по намаляване на състава и да се пристъпи към избор на нов. Да припомним, че чак един месец след влизането в сила на закона парламентът пристъпва към избор на състав на комисията“, допълни депутатът.  

Според промените в закона в решенията на комисията за обявяване на принадлежност ще се отразяват и предходните ѝ решения по проверки на лицата, в случай че такива вече са извършвани на друго правно основание, с цел информиране на обществеността за каква част от проверените лица в различните публични сфери са налични архивни документи.

Освен това правомощието за обявяване принадлежността няма да е еднократен акт, с оглед постепенния начин на действие на комисията по проверка и значителния брой лица и институции, които тя проверява.

Facebook logo
Бъдете с нас и във