Банкеръ Weekly

Общество и политика

Пет стотака за първолака

Около 65 000 първокласници за първи път ще прекрачат вратите на училищата на 15 септември. И докато малчуганите тръпнат в очакване на срещата с учители и съученици, родителите им се чудят как да подготвят подобаващо питомците си за паметния ден. Въпреки че учебниците до 8-ми клас са безплатни, всичко останало - помагала, униформи, дрехи, обувки и раница, се търгува на впечатляващи цени. Калкулациите показват, че майките и бащите ще извадят по около 500 лв., за да влязат децата им напълно екипирани в класните стаи. Изпразването на джобове започва с помагалата. Комплект правописен речник, сборник за преразкази, работни тетрадки и атласи струват 50-60 лева. Например двустранно табло по музика се продава в интернет за 7 лв., по 5 лв. са помагалата по български език и математика, а книжката "Как да се подготвим за първия учебен ден" е с цена 6 лева.

Следват флумастерите, блокчетата и моливите за рисуване, пастели, водни боички, несесери, ножички, тефтерчета... За тях трябва да се подготви още поне петдесетарка. Утешението в случая е, че школата предоставят на родителите подробен списък какво следва да се купи и така се избягват излишните разходи. Разбира се, целият този всекидневен "арсенал" е необходимо да се събере някъде. Само че цените на най-обикновената раница с ортопедичен гръб и прилична здравина тръгват от 55 лева. А марковите изпълнения с любимите на хлапетата анимационни герои се предлагат между 100 и 200 лв., в зависимост от качеството и името на производителя.

Още по-шокиращ е сблъсъкът на родителите с възвръщащите позициите си ученически униформи. "Суитчерът на нашата униформа е с цена, по-висока от последната колекция на "Бенетон". Ако сега реша да отида и да я купя за детето, двата суичъра в синьо и зелено ще ми струват по 54 лева бройката. Тениска, тип "китайска" с къс ръкав, се продава за 20 лв., а тениската тип "Лакоста" струва 31.50 лева. Каква борба беше по наше време да се махнат тези униформи. Направо не мога да повярвам, че сега пак ги въвеждат", обяснява разочарована майка. Други родители добавят, че минават "по-тънко" с жилетка за 25 лв., пуловер без ръкави за 18 лв., ризи с къс и дълъг ръкав за по 15-16 лв. и пола (панталон) за 16 лева. Като цяло обаче всички смятат, че униформите са неоправдано скъпи и трябва да се поемат от бюджетите на училищата.

Всъщност разходите за първолаците със "свободно" облекло съвсем не са по-малки. За един кат горни дрехи ще отиде поне стотачка. Към тях задължително се добавят и спортните екипи за часовете по физическо, които вървят между 30 и 80 лева. И не на последно място, "солено" излизат по чифт гуменки и маратонки. Качествените изработки са между 50 и 150 лева.

По прогнози на Агенцията за социално подпомагане около 45 000 родители на първолаци ще получат еднократната държавна помощ от 250 лева. Но условията за получаването на тези пари са доста затегнати. Изисква се месечният доход на член от семейството да не надвишава 350 лв. през последните шест месеца. А едва ли 2/3 от българските домакинства, които изпращат първокласник, взимат бруто 700 лв. на месец. Социалните се заканиха, че тази година ще проверяват по-често дали учениците влизат редовно в класните стаи. И ако дете отсъства без оправдателна причина, родителите му ще връщат обратно помощта от 250 лева.

 

Училищата ни в чужбина поделят 1.44 млн. лева

Сто и петнадесет училища, школи, културни центрове и ансамбли в чужбина, в които учат или се изявяват над 10 000 българчета, ще получат от Министерството на образованието 1.44 млн. лева. Субсидията е по линия на Националната програма "Роден език и култура зад граница", чрез която се финансират проекти за подобряване на качеството на обучението, както и за съхраняване на националната идентичност. Най-много са одобрените разработки на училища и организации от Украйна - 26, следвани от тези в Молдова - 20, и Сърбия с 12. Девет са спечелилите кандидати от Румъния, по 8 от Англия и САЩ, 7 от Испания, по 4 са от Италия и Германия.

Най-голямата сума, която е отпусната, е 37 000 лв. за два проекта на Българския културнопросветен център "Аз Буки Веди" в Украйна. Толкова ще вземе и Българският теоретичен лицей "Васил Левски" в Кишинев. Близо 36 000 лв. ще получат още 9 теоретични лицея от Кишинев и от Тараклийски, Чадър-Лунгски и Комратски региони в Молдова. Трийсет и пет хиляди са за 211-те ученици от гимназия "Тараклия". Доста по-малка субсидия получават българското училище "Родолюбие" в Синсинати - 2800 лв., дружеството на банатските българи в Сърбия - 2700 лв., СОУ "Петър Берон" в Прага - 2700 лв., и българското неделно училище "Райна княгиня" в Римини.

Парите са за осигуряване на учебници, тетрадки, учебни помагала и книги от български автори, както и за вдигане на възнагражденията на учителите. Младежи пък ще бъдат подготвяни да кандидатстват в български университети. Финансират се и извънкласни дейности - вокални групи, танцови и театрални състави и клубове по интереси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във