Банкеръ Daily

"Маркет линкс"

Пет партии в парламента, разликата между ГЕРБ и БСП се запазва

Дистанцията между основните политически играчи преди парламентарните избори се запазва . ГЕРБ водят, на второ място са БСП и трети са "Има такъв народ". Шанс да влязат в новото Народно събрание имат още ДПС и "Демократична България". "Изправи се! Мутри вън!" и ВМРО са на ръба.  Това показва проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет линкс", проведено сред 1026 лица над 18 г. в страната в периода 18-25 март по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета. 

 

Снимка: btvnovinite.bg

Очаква се обаче протестният вот да окаже влияние и да обърне предварителните нагласи. От социологическата агенция уточниха, че той е неустойчив и може да повиши резултатите на извънпарламентарните опозиционни сили.    

Социологът Добромир Живков обясни пред bTV, че епидемичната обстановка може да повлияе на резултата от вота. По думите му, около 30% от анкетираните смятат, че изборите трябва да бъдат отложени. Близо половината от запитаните обаче мислят, че те трябва да се проведат въпреки ръста на заболеваемост у нас. "Няма партийна окраска в това дали изборите трябва да бъдат отложени. Епидемията ще окаже влияние върху изборите и това ще доведе до по-ниска избирателна активност", допълни Живков. 

Социологът посочи, че намалява процентът на хората, които са изразили категорично намерение да упражнят правото си на вот. При предишното допитване по темата 51% от анкетираните са посочили, че ще гласуват, сега – 46%. Разликата се равнява на около 350 хил. души. 

Преди вота цифрите показват рекордно недоверие в Народното събрание (69%), правителството (64%) и съдебната система (53%). "От години алармираме, че това е сериозен проблем. Доверието е основата, върху която се градят обществените взаимоотношения. Липсата на такъв тип доверие възпрепятства реализирането на смислени политики за управление. 10% доверие в Народното събрание е изключително нисък показател", каза още Живков. 

Той обясни, че цифрите няма да се запазят за новия парламент, защото винаги има първоначален кредит на доверие. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във