Банкеръ Daily

Петър Москов:

Пет болници държали парите си в КТБ

Пет болници са държали парите си в КТБ, заяви министърът на здравеопазването Петър Москов пред депутатите от ресорната парламентарна комисия. Той разкри, че това се е случило в разрез с разпореждане на Министерство на финансите, но не пожела да посочи кои са нарушителите. "Гарантирам, че ще бъдат предприети мерки срещу ръководствата на тези болници", увери министърът.

Той призна, че управляващите са слепи за това което се върши в медицинските заведения. Затова в министерството се прави отдел за медицински регистри, свързани с разходите на болниците. По думите му делегираните бюджети са опит да се даде рамка и прогнозируемост в бюджета, а алтернативата е да се заплаща дейността, такава каквато я гарантира изпълнителя.

"Ако се приеме закона в които се казва, че Здравната каса гарантира и закупува лекарства при най-добри условия за пациента, ще стане различно", смята Москов. Според него една от мерките в помощ на реформата в болниците, ще е държавата да реконструира инфраструктурата. 

Министърът цитира справка, според която нераглементираните разходи в една от големите болници са надхвърлили 2.5 млн. лева, а в друга - 3 млн. лева.

"Статутът на търговските дружества в болниците не може да бъде разглеждан като самоцел. Този статут беше формиран с оглед на възможността на това здравеопазването да се развива. От тогава до сега се развиха два паралелни свята - единият на държавните болници, а другият на частните агресивно навлизащи на пазара капитали", коментира още Петър Москов. По думите му този дисбаланс не може да бъде толериран и трите пакета от мерки в здравеопазването, които ведомството изготвя, ще позволят да се изгонят "търговците в храма".

Здравният министър обяви още, че за реформата в Спешната помощ страната ни ще получи 85 млн. евро от Европейския съюз. Тези пари ще са част от Европейската стратегия за здравеопазването, която трябва да влезе за обсъждане в пленарна зала до края на януари.

Стана ясно още, че министерството е дало два месеца за разрешаване на техническия проблем, свързан с телефоните 112 и 150, за които бяха бяха подадени редица сигнали от граждани.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във