Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПЕС натиска левицата за Истанбулската конвенция

Стоян Мирчев

Няколко месеца след като БСП се обяви срещу ратификацията на Истанбулската конвенция, ПЕС определи това като "трагична грешка". Делегация на европейската левица пристигна у нас в четвъртък (19 юли), за да проучи случая. В България вече са генералният секретар на ПЕС и депутат в Бундестага Ахим Пост и председателят на женската организация на ПЕС Зита Гурмай. Те ще проведат ключови партийни срещи, а в петък (20 юли) мисията им ще приключи с посещение в кризисния център за жертви на домашно насилие в София.

"Националният съвет на БСП има твърда позиция по отношение на Истанбулската конвенция и тя е заявявана неведнъж", категоричен беше депутатът от левицата Стоян Мирчев. Той  подчерта, че "натиск върху БСП не може да бъде оказван."

"Може би имат нужда да им бъде обяснено, че БСП е предприела мерки чрез парламента за ограничаване на домашното насилие над жени. Оттук нататък, ако те смятат, че можем да предприемем още допълнителни мерки чрез българското законодателство, са добре дошли да ни помогнат, но тук не става въпрос да приемаме или не Истанбулската конвенция, тъй като ние имаме твърдо решение", допълни Мирчев. По думите му от ПЕС се опитвали да обяснят на БСП, че имало проблеми в превода.

"В превода проблем няма и поради тази причина аз не разбирам защо е този натиск, но може би имаме различно виждане по въпроса. Може би имат нужда от още разговори, за да им докажем нашата теза", отбеляза социалистът.

Според Мирчев, предвид състоянието на левите партии в Европа, от ПЕС трябва да се замислят за необходимостта да се защитават по-силно и убедено позиции като икономическото неравенство, неравенството на държавите в ЕС, липсата на сигурност в Съюза, липсата на качествено образование и здравеопазване в част от страните, експлоатацията на капитала върху труда. Това не изключвало и насилието върху жени, но "темата трябва да е малко по-широка, за да намери ПЕС подкрепа в избирателите в Европа, а не толкова да засилва вниманието си върху една такава тема (Истанбулската конвенция), и то толкова рязко".

Колкото до Сергей Станишев,  той бил кандидатът и на БСП за лидер на ПЕС и в случая не можело да се говори за неговата изолация. 

Конституционният съд отложи решението си дали Истанбулската конвенция противоречи на нашата конституция за последния работен ден на парламента - 27 юли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във