Банкеръ Daily

Български лекар в Германия

Перверзно е да искаш от медиците да се смирят

Български лекар в Германия е възмутен от чутото през българските медии, че медиците трябвало да се смирят, защото било време заведенията да заработят.

Български лекар в Германия е възмутен от чутото през българските медии, че медиците трябвало да се смирят, защото било време заведенията да заработят.

"Това е също толкова перверзно, колкото да обикаляш по студията и да твърдиш, че вирусът трябва да бъде оставен да си циркулира свободно, когато не си затворил нито един чифт угаснали човешки очи, които са те гледали с надежда, че можеш да помогнеш. Как може да искаш от медиците, които са на прага на силите си, да се смирят? Нека дойдат ресторантьорите на няколко дежурства, да усетят болката на хората и тогава да говорят за спасяване на ресторанти и за смирение. Друг е въпросът, че когато държавата налага ограничения, свързани с пандемията, трябва да е готова адекватно да помогне на пострадалите от наложените мерки. Което не се случи в България", пише д-р Борис Таблов, който работи като анестезиолог в германския град Нойрупин, цитиран от Дойче Веле.

"Да обсъждаш отпускане на мерките, когато знаеш, че в къщата ти вече има мутация, която заразява повече хора, е като да предизвикаш лавина, за да видиш дали ще те подмине. Може и да стане, но ще е резултат на късмет, а не на разум", казва лекарят.

Възмутително, според д-р Таблов, е колебанието на правителството по отношение на мерките сега. Лекарят казва, че осъзнава икономическото въздействие от затварянето на ресторантите, но, според него, ако има времеви прозорец, в който може да се блокира разпространението на мутиралия щам, това са именно следващите седмици.

"След това ще е късно. Правителството трябва най-после да направи избор: човешките животи или икономиката. Разбирам, че България е пред избори и че искат да превърнат тази здравна и хуманитарна криза в дивидент, но не е нормално политиците да избутват човешкия живот встрани, а тезите на премиера да са структурирани върху преценката какви гласове за изборите ще донесе дадено решение. Винаги ще има недоволни, но то затова е правителство - за да поеме отговорността и негативите от решенията си", категоричен е д-р Таблов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във