Банкеръ Daily

Общество и политика

Перник тържествено отбеляза 90-годишнина от обявяването си за град

35 отличия бяха връчени от кмета на Перник Вяра Церовска по време на стилна церемония в художествената галерия „Любен Гайдаров“. Тържественото събитие е част от програмата посветена на 90-та годишнина от обявяването на Перник за град.

Със специални плакети бяха удостоени личности и институции за принос в изграждането и утвърждаването на Перник като съвременен град. "Искам да благодаря на всички вас, които сте допринесли за развитието на Перник и през годините сте прославяли града ни. Отнасям се с изключително голяма признателност и респект към труда, посланието и мисията, която изпълнявате. Благодаря ви от сърце и ви желая здраве и благоденствие," изрази своята признателност кметът Вяра Церовска, която също получи отличие по време на събитието.

Днес бе направена и първа копка на проекта за изграждане на кръгово кръстовище в кв. Изток в Перник. Стойността на обекта е 1 822 272,19 лв. С построяването на кръговото кръстовище ще се подобри пропускливостта и безопасността на движението както на моторните превозни средства, така и на пешеходците, отбеляза Церовска.

Годишнината на града бе отбелязана също и с модно ревю под мотото "Перник през годините". В него бяха представени ретро тоалети, разкриващи как са се обличали жените в близкото минало и съвременни дизайнерски тоалети. Мобилна изложба "(Не)Познатият Перник" показа уникална изложба на ретрофотоси на стари сгради и интересни забележителности. Събитието беше открито от кмета на града Вяра Церовска и областния управител Ирена Соколова. "Благодаря ви за ценната колекция, с която имаме възможност да видим Перник в миналото. Вие сте тези, които съхранявате историята на Перник," сподели Церовска. 

В тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя, с участието на Националната гвардейска част, пред паметника на Кракра Пернишки се включиха представители на местната и държавната власт, кметът Вяра Церовска, народни представители, областният управител Ирена Соколова, председателят на Общинския съвет на Перник Иво Савов, кметът на кв. Изток Емил Костадинов, политици и граждани. 

На 26 юни 1929 г. с указ на Цар Борис ІІІ Перник официално е обявен за град. В историята градът остава известен със светването на първата електрическа крушка, мястото с първия граждански духов оркестър в България и града с построената първа българска електроцентрала. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във