Банкеръ Daily

Общество и политика

Перничани се готвят за протест заради водния режим

Перник и околните населени места навлязоха във втория ден на водния режим, наложен поради драстичното спадане на водния обем в язовир "Студена". Инициативен комитет от местни жители организира протест на 20 ноември от 9.00 часа пред сградата на "ВиК-Перник".

Надежда Димова от организаторите заяви пред Радио София, че основната причина за създалата се водна криза и породеното от нея обществено недоволство е, че не са били взети навреме превантивни мерки по отношение осигуряването на алтернативно водоснабдяване за областния град. По думите ѝ в момента е напълно сринато доверието в институциите поради информационното затъмнение и разнопосочните изявления.

Димова посочи, че според нейните наблюдения местното ВиК дружество не спазва стриктно обявените часове за пускане и спиране на водата. По думите ѝ има данни, че водата в язовир "Студена" ще свърши много по-рано от очакваното, още в края на месец декември тази година.

Обявения график за водоподаване в Перник не се спазва стриктно, алармират жители на града и региона.  Хора от квартал Църква и село Мещица съобщиха, че тази сутрин вода изобщо не им е подавана, в други райони на града водата от чешмите не спира дори и в часовете, когато трябва да е в сила режима- между 5:00 и 10:00 сутрин и между 17:00 и 22:00 часа вечер.

Над 120 сигнала за различни проблеми са получени на откритата гореща линия в община Перник вчера, а днес те са 38.

Недоволните жители настояват за среща с министъра на околната среда и водите Нено Димов, областния управител на Перник Ирена Соколова и директора на "ВиК-Перник" Иван Витанов, за да отговорят лично на въпросите на гражданите. Важно е да бъде поставен и въпросът за определяне на виновниците за водната криза.

Кметът на Перник Станислав Владимиров призна, че наблюденията показват, че няма намаление на дневното потребление на питейна вода, съответно на оттока от язовира.

По думите му е важно да бъдат анализирани причините за това, но те трябва да бъдат посочени от ВиК дружеството. Лошата комуникация с водния оператор обаче и недостатъчната достоверна информация води до огромен гняв и разпространение на слухове в Перник.

"На този етап няма проблем с осигуряването на вода за ежедневни нужди в общинските учебни и детски заведения", увери Владимиров. Той посочи, че в общината все още не е постъпила информация за пригодността на водата от язовир "Долна Диканя" за използване за питейни нужди. При положителен резултат от изследването ще бъде пристъпено към изграждането на технически съоръжения, чрез които в най-кратки срокове трябва да бъде прехвърлена вода от този язовир към пречиствателната станция, разположена под язовир "Студена".

Facebook logo
Бъдете с нас и във