Банкеръ Daily

"Уолстрийт джърнъл" за България:

Перфектна буря от недоверие и фалшиви новини проваля ваксинацията

Като държава-членка на Европейския съюз, България има достъп до одобрени от Запада ваксини срещу Covid-19 и достатъчно дози за населението си. Но комбинация от дезинформация, ниско доверие към властите и противоречиви публикации водят до това, че под една пета от българите са напълно ваксинирани, пише Уолстрийт джърнъл. България значително изостава от темпа на ваксинация в Европейския съюз и САЩ, където средно са ваксинирани 61% и 54% от населението.

В публикацията се споменава, че предизвикателството хората да бъдат убедени да се ваксинират се превръща в екстремен казус. В страната ни има силно разпространение на Делта варианта, а в момента  България е с най-високите нива на смъртност и хоспитализация вследствие на COVID-19 в ЕС

„Тук имаме перфектната буря от недоверие, антиваксъри и фалшиви новини“, казва математикът проф. Николай Витанов от Българската академия на науките, който съветва властите в стратегията им за борба с коронавируса. „Смъртността е много висока, но хората просто не вярват на нищо“, допълва той.

В момента България регистрира над 1500 нови случая на вируса дневно и над 50 починали за един ден. Близо 20 хил. българи са починали от COVID-19 по време на пандемията, но според експерти броят им е занижен, тъй като не всички смъртни случаи са отчетени.

Въпреки това само 39% от българите смятат, че всеки трябва да се ваксинира срещу Covid-19, най-ниското ниво в блока, според проучване от август на Евробарометър.

Други източноевропейски страни също имат нисък дял на ваксинираните срещу коронавирус, като Румъния е ваксинирала напълно под една трета от населението си. Скептицизмът към ваксините, включително към имунизирането на деца, е висок в исторически план в региона, засилен от активно движение против ваксините, от бедността и недоверието. Половината от анкетираните в източноевропейски страни смятаха ваксините за безопасни в допитване на Gallup през 2018 г. спрямо 59% в Западна Европа и 72% в Северна Америка.

В България дълбоко вкорененото недоверие към властите засилва скептицизма към ваксините, казват наблюдатели. Само 33% от българите имат доверие на държавната администрация спрямо средно 52% в ЕС, показа допитване на Евробарометър от юли.

Това има исторически корени. Много българи казват, че са свикнали да бъдат мамени и подвеждани от властите по време на комунистическото управление на страната през миналия век. Някои посочват ядрената катастрофа в Чернобил в Съветския съюз през април 1986 г., когато българското правителство крие информацията в продължение на дни и разрешава да се проведат паради на 1 май, дори когато радиоактивни облаци вече са достигнали страната.

Ваксинационната кампания в България е спъвана и от политическата криза, заради която страната е на път да проведе парламентарни избори през ноември – третите тази година.

Българското министерство на здравеопазването признава бавния темп на ваксинирането срещу коронавирус, отдавайки го на грешки при разпространението на ваксините на предишното правителство. То, от своя страна, обвинява настоящите ръководители, че управляват лошо процеса.

Ниският процент на ваксинираните може да нанесе удар на крехката, зависима от туризма икономика на България, която е най-бедната страна членка на ЕС, казват официални представители. България е отворена за туристи от повечето страни, ако имат ваксинационен сертификат или отрицателен тест, пише още WSJ.

От началото на пандемията в България фалшиви твърдения се разпространяват бързо в социалните мрежи и някои информационни сайтове. В същото време утвърдените медии посвещават значителна част от ефирното си време на скептиците към ваксините, включително лекари, разпространяващи дискредитиращи теории и насърчаващи лечение с билки, казват медийни експерти и държавни представители, се отбелязва в публикацията.

Друга причина, поради която българите са скептични, е, че откакто България изостави комунизма през 1989 г., страната е измъчена от широко разпространена корупция, включително в сектора на здравеопазването. Това допринася за тенденциите, според които малко над 50% от българите се доверяват на медицинския персонал, в сравнение с 80% в ЕС, според Евробарометър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във