Банкеръ Daily

Общество и политика

Пенсионираха проф. Тодор Кантарджиев

Проф. Тодор Кантарджиев е пенсиониран като директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Официалният мотив е, че е навършил възраст за пенсиониране. Здравният министър е връчил заповедта за освобождаването му днес. 

Мястото на професорът ще бъде заето от досегашния му заместник проф. Ива Христова.

Тодор Кантарджиев е дългогодишен директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по заразни и паразитни болести. Той стана любимец на народа с атрактивното си поведение по време на брифингите на Националния оперативен щаб, който бе сформиран от правителството на Бойко Борисов в началото на пандемията миналата година.

В неделя в интервю за Нова телевизия, професорът заяви, че "от оперативния щаб и от интервюта пред медии пари не съм взимал, ние, като лекари, не сме тръгнали да забогатяваме от пандемията и страданието на хората". А тези, които биха се интересували от доходите му, професорът предложи да погледнат данъчната му декларация. Той допълни, че през кризата е взимал заплатата си като директор на НЦЗПБ.

Проф. Кантарджиев отново напомни, че най-важното продължава да бъде ваксинацията на хората, за него най-неприятно ще бъде, ако останат много неваксинирани, тъй като това ще попречи сигурността в обществото като цяло.

Той бе категоричен, че в България няма да се хвърлят излишни ваксини, а е напълно възможно да помагаме на други държави, тъй както е предвидено подобно действие и от Европейската комисия.

Специалистът информира, че, ако не се промени вирусът, трета имунизация не е необходима, а според него ваксините имат поносими странични ефекти

Facebook logo
Бъдете с нас и във