Банкеръ Daily

Общество и политика

Пенсиите да растат ежегодно с около 15%, настоява КНСБ

КНСБ настоява пенсиите да растат ежегодно с около 15 процента и е против тяхното преизчисляване. Това заяви президентът на синдиката Пламен Димитров на среща с ВМРО.

Димитров представя на поредна среща с политическа партия исканията на синдиката за социално-икономическото развитие на България в периода 2021-2025 година, заложени в меморандума на КНСБ. Срещите са предизборни, като идеята на синдиката е политиците да припознаят приоритетните за българското общество проблеми.

Според Димитров, преизчисляването на пенсиите би променило модела на пенсионно осигуряване, то ще разруши тотално системата, ще доведе до несправедливост, защото половината пенсионери ще получат едно добро увеличение, а другата половина - "едно голямо нищо". КНСБ смята, че така и мотивацията на младите да се осигуряват на пълни размери на доходите ще бъде тотално разрушена. Председателят на КНСБ изрази притеснения, че няколко партии заявяват намерения за преизчисляване на пенсиите преди изборите.

Конфедерацията настоява изпреварващото увеличение на пенсиите да става по два начина - през годишното осъвременяване, което от конфедерацията на синдикатите държат да продължи, така и през увеличаване на тежестта на коефициента на всяка година стаж в пенсионната формула, което отчита приноса на всеки осигурен и пенсионер. Ежегодно КНСБ дава предложения в тази посока, за да могат пенсиите да растат изпреварващо.

Освен това предложението е средното дневно обезщетение за безработица да нарасне от 26 лв. на ден на 70 лв. на ден (от 573 лв. месечно на 1 477 лв. месечно в края на периода - 2025 година).

Аналогичен подход се предлага и за нарастването на минималното обезщетение за безработица до 2025 г. То трябва да нарасне от 264 лв., колкото е в момента на месец (12 лв. на ден), до сума, която да е равна на 60 на сто от установената минимална работна заплата за страната. Това означава, че към 2025 г. размерът на минималното обезщетение за безработица трябва да бъде - 743 лв. на месец (35 лв. на ден), смятат от КНСБ. 

Подобен ръст трябва да претърпят и разходите за обезщетение за отглеждане на малко дете до 2 г. възраст, което за да запази сегашното съотношение към минималната работна заплата за страната, но към предлаганите от КНСБ нива, следва да бъде почти удвоено като размер - от 380 лв. да стане 730 лв.

Пламен Димитров припомни и исканията за средната работна заплата и за минималната работна заплата - средната да стане 2450 -2560 лева през 2025 г., а минималната поне 1240 лева. Така, според синдикатите, в България няма да има работещи бедни, както и ще се разрешат голяма част от проблемите с емиграцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във