Банкеръ Daily

Общество и политика

Пендаровски отговори на Радев за Иван Михайлов

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски коментира,че има исторически факти как Иван Михайлов е работил за режима на Хитлер. Според Пендаровски е лъжа,че на македонска територия е имало концентрационни лагери, в които са убити 10 хиляди души.

В същото време той призова София и Скопие да се фокусират върху реалните критерии за приемане в ЕС и да оставят настрани исторически въпроси.

"Ако ние с България се концентрираме върху това дали в XI век Самуил е бил българин, македонец, арменец и така нататък, няма да можем да постигнем съгласие. И аз, и колегата Радев не сме избирани, за да решаваме кой с каква националност е бил по време на Самуиловото царство", каза Пендаровски.

Относно вписването на българите в конституцията Пендаровски заяви, че има политическа воля, но няма гаранцията, че следващо българско правителство няма да поиска друга промяна от Северна Македония.

По-рано днес остро изказване по адрес на властите в Република Северна Македония направи президентът Румен Радев. Той заяви, че е крайно време антибългарската идеология, която се вихри в съседната държава, да спре.

Изявлението на държавния глава идва след като президентът и премиерът на Северна Македония се изказаха негативно за откриването в Битоля на български културен център на името на революционера Иван Михайлов, който според Стево Пендаровски и Димитър Ковачевски е сътрудничил на хитлеристкия режим.

Според президента Радев обаче тази риторика "съзнателно трови отношенията между двете държави и подрива пътя на Република Северна Македония към ЕС".

Държавният глава заяви още, че политиците в съседната държава се опитват да градят идентичност на базата на фалшификациите на Комунистическия интернационал.

"И ако говорим за фашизъм, трябва да е ясно, че Иван Михайлов е човекът, който отказа на Хитлер да въвлече Македония в братоубийствена война с България. Не Иван Михайлов, а други хора след установяване на югославската диктатура в Македония избиваха и инквизираха десетки хиляди в концлагери само заради това, че решиха да продължат да се наричат българи, а не македонци. Ето това е истински фашизъм", заяви Румен Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във