Банкеръ Daily

След срещата със синдикалните лидери по повод протеста на миньорите

Пеканов планира 1.7 млрд. лева за Маришкия басейн

„Тръгвам си с по-малко песимизъм, отколкото дойдох“ – обяви лидерът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов след срещата с министър-председателя Стефан Янев и екипа му в Министерския съвет по повод протеста на миньорите и енергетиците срещу затварянето на енергийния комплекс Мини "Марица-Изток" 2.

"Този пети протестен митинг е само един от поредните и вероятно ще бъде повторен след изборите и след конституирането на новото правителство" - предупреди от своя страна лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Той подчерта, че България трябва да настоява за замразяване цената на въглеродните емисии на нивото, на което са в момента.

„Няма да подминем темата, защото е трудна“ - увери ги вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов и представи пред журналисти какви мерки ще предприемат в резултат на провелата се среща, на която освен министър-председателя, са участвали и министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев, и
министърът на енергетиката Андрей Живков.

На първо място в Плана за възстановяване и устойчивост, който ще бъде подаден в петък (15 октомври) към Брюксел, ще се въведе важна реформа - ще се създаде държавно предприятие "Конверсия на въглищни региони". Периодът на извеждането от експлоатация на централите ще изисква сериозна рекултивация и подготовка на терените - действия, които ще са свързани с много нови работни места. Ето защо в новото държавно предприятие ще има възможност да бъдат назначени онези работници и служители, чиито договори са били прекратени заради затварянето на енергийните и минни дружества.

"Така държавата ще може да даде сигурност на хората в региона" - увери вицепремиерът Пеканов.

Като втора мярка ще се предложи индикативната дата (т.е. периодът, който ще ни е необходим, за да излезем от въглищата) да е възможно най-далеч във времето, за да може през това време да се планира реализирането на нови възможности за региона. Обсъжда се това да е след 20 - 23 години, каквото е искането на миньорите и енергетиците.

"Поставянето на дата ще ни даде възможност да отключим парите по Фонда за справедлив преход - 2.4 млрд. лева, от които 1.7 млрд. лева ще да отидат за Маришкия басейн, с цел откриване на нови, устойчиви работни места с достойни доходи" - подчерта Пеканов.

"През юни тук се оказваше обратният натиск - да не подписвам заповед за работата на "Марица Изток" - припомни енергийният министър Андрей Живков и допълни, че страната ни има да изпълнява ангажименти, които са поети преди мандата на сегашното служебно правителство.

В същото време в Националния план за енергетика и климат има два основни липсващи момента: първият е въпросът за плавния преход към безвъглеродна икономика, а вторият е въпросът за ядрената енергетиката. "Тези два въпроса са свързани, защото, когато изваждаме една базова мощност, трябва да я заместим с друга. По тези два липсващи момента тепърва ще се водят разговори и ще се очертават основните моменти, по които ще се работи"  - обяви Живков. Той подчерта, че ТЕЦ "Марица Изток" е от изключително значение за енергийната система на България и плавният преход трябва да се извърши много разумно и внимателно, за да не пострада енергийният баланс на страната.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във