Банкеръ Daily

Общество и политика

Пеканов не би участвал в проекта на Петков и Василев

Вицепремиерът Атанас Пеканов каза пред NOVA, че до този момент не е коментирал с Кирил Петков и Асен Василев евентуалното си участие в техния политически проект и няма интерес да участва в него.

„Не сме коментирали до момента този въпрос. Не бих проявил интерес да участвам в такъв проект. Считам, че най-важното са програмата и политиките за хората. Визиите ни според мен не съвпадат навсякъде. Моето виждане е, че в момента живеем във време на доста сериозни интервенции в икономическия живот. Т.е. политиките на по-лекия икономически либерализъм на 90-те години, както и само антикорупционната реторика не са достатъчни, за да тръгне страната ни по нов икономически път. В този смисъл може би визиите ни съвпадат”.

И добави: „Мерките срещу корупцията са важни, трябва да правим много повече и в сферата на върховенството на закона, но това не е достатъчно, за да гарантираме, че няма да продължаваме да сме последни в Европа, да имаме ниски заплати и нисък стандарт на живот”, каза още Пеканов.

По повод инфлацията вицепремиерът каза: „Инфлацията е негативен фактор, но е нещо очаквано във времена на много силен икономически растеж и ниска безработица. Реално тя е страничният ефект от икономическото възстановяване. Големият фактор за нея е не само това възстановяване, но и за съжаление притеснителите тенденции на световните пазари на енергетика. Такова поскъпване на тока има не само в България, но и в цяла Европа”, коментира Пеканов.

„Подкрепям да има помощи и компенсации за бизнеса. Опитваме се да намерим начин, по който да им помогнем”, добави той. Относно размера на финансовата помощ към този сектор, Пеканов заяви: „Всичко зависи от възможностите на бюджета“.

На въпрос дали е възможно затваряне на всички въглищни централи, Атанас Пеканов каза: “Това не може да стане, но някога в бъдещето може и да е факт".

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във