Банкеръ Daily

Политологът Иво Инджов:

Пеевски вече няма да е преграда за участие на ДПС във властта

"Делян Пеевски вече не би трябвало да бъде преграда за ДПС да участва в различни властови конфигурации". Така коментира пред БНР доц. Иво Инджов, университетски преподавател и експерт по политически комуникации, липсата на депутата Пеевски от листите на Движението за права и свободи за предстоящите парламентарни избори. 

По думите му с предизборната си програма, а и с отсъствието на Делян Пеевски ДПС дава сигнал, че е по-приемлив партньор. "Въпросът е как ще бъде разчетен той и от кого", уточни политологът и добави, че засега това е само един добър знак.

"Големите проблеми, свързани с ДПС, не водят само до модела "Пеевски", а и до модела "Доган". Докато не бъдат изчистени съмненията, че Сараите оказват задкулисно влияние върху българската политика, ДПС няма да бъде приемлив партньор за открито управление", обясни той.  

Доц. Инджов категорично отхвърли прогнозата за "прегръдка" между Мустафа Карадайъ и Бойко Борисов.

"Възможни са нови протести, ако се стигне до каквато и да е конфигурация между ГЕРБ и ДПС, независимо дали в нея присъства ВМРО, ако влезе в парламента", смята анализаторът.

Не предизборните програми ще бъдат акцент в предизборната кампания, подчерта той  и добави, че водещите фактори ще са дали се харесва един лидер, или - не, как се справя ГЕРБ с корона кризата. "Ако се стигне до предсрочни избори наесен, чак тогава ще има програмно състезание между политическите партии", прогнозира още Иво Инджов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във