Банкеръ Daily

Общество и политика

Пеевски пътувал до Дубай с два паспорта

Най-богатият български депутат Делян Пеевски прекарва по-голямата част от работното си време в Дубай, сочат полетни данни за последните три години. До тези данни се е добрал разследващият сайт "Биволъ", който ги систематизира и изнася.

Броят на пътуванията и периодите, прекарвани от депутата извън страната, повдигат съмнения дали Пеевски реално живее в България по смисъла на изборния закон и има ли право да се кандидатира за европейските избори. Днес във ВАС е насрочено дело по жалба на ГД-БОЕЦ за установяване на тези факти.

Лицето Делян Славчев Пеевски (РЕЕVSКI DЕLYАN SLАVСНЕV), родено на 27.07.1980 г. фигурира с два паспорта в полетните листи на авиокомпанията Emirates Airlines (EK). Те са с номера 382 843774 и 383 862880. Обикновените български граждани имат по един паспорт, но в качеството си на депутат той има право и на дипломатически паспорт.

Пеевски често се регистрира за един и същи полет и с двата си паспорта. В списъка по-долу тези полети са маркирани със синьо. Друга интересна практика е да се резервират полети в един и същи ден до различни летища, или полети в няколко поредни дни, като не е ясно на кой точно полет е използван билета и дали изобщо е използван. В списъка такива резервации са маркирани в червено.

Пеевски лети предимно през Виена, по-рядко от Милано. Има и полети от Цюрих и Лондон.

Прави впечатление, че през 2018 г. Пеевски няма обратни полети от Дубай с Emirates, но е възможно да използва друга компания за още по-голяма конспирация.

Ясно е, обаче, че Пеевски лети предимно в работните дни на Народното събрание, където изобщо не се явява на работа, но отсъствията му незнайно защо са по уважителни причини и той си получава заплатата. Защо пътуванията до Дубай са уважителна причина засега няма отговор.

На 18.04.2016 г. премиерът Бойко Борисов в свое участие в телевизия БТВ заяви: „Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната”. На практика обаче той остана депутат в НС, където никога не се появява. В същото време той има и охрана от НСО.

През последните шест месеца в качеството му на депутат от 44-то Народното събрание на Република България, Пеевски не е присъствал на нито едно пленарно заседание на парламента, подчертава в жалбата си до ЦИК ГД-БОЕЦ. От сдружението искат ЦИК да извърши служебна проверка колко време е пребивавал в страната Пеевски, като за целта изиска информация от МВР и НСО.

“Ако се окаже, че Пеевски не е живял според законовите изисквания през последните 6 месеца в България и страна членка на ЕС, то следва неговата регистрация, като кандидат за евродепутат от листата на ДПС да бъде заличена”, посочват от “БОЕЦ”.

ЦИК реагира експресно, но не по законовия ред, като отговори на ГД-БОЕЦ с писмо, в което се твърди, че с кандидатурата на Пеевски всичко е наред, защото имал адресна регистрация в страната.

Адресната регистрация обаче не пречи той реално да не живее в страната през повечето време от годината и да нарушава изискванията за уседналост. Ето защо БОЕЦ подаде жалба и до ВАС, изисквайки ЦИК да провери дали кандидата Пеевски, втори в листата на ДПС, отговаря на условията за уседналост.

Формално една проверка на Гранична полиция за пресичането на границата, допълнена с проверка в PNR списъците за полетите, които е ползвал Пеевски, може да даде отговор на този въпрос, но писмото на ЦИК издава нежелание тя да бъде извършена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във