Банкеръ Daily

Общество и политика

Пеевски пристигна в ДАНС за разпит

Бившият депутат от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски пристигна за разпит в ДАНС. Той отказа да отговори на репортерските въпроси. Но обеща, че ще се показва в публичното пространство. "Тепърва ще стават ясни неща за много хора", каза той.

Пеевски се яви в агенцията за национална сигурност, след като във вторник стана ясно, че името му фигурира в "Досиетата Пандора" - международно журналистическо разследване за скрита офшорна собственост на политици и бизнесмени. "Всичко съм обяснил вчера", посочи бившият депутат, който обяви в отворено писмо, че твърденията на журналистическото разследване не отговарят на истината.

На излизане ексдепутатът каза само, че журналистите ще имат още възможности да го питат за произхода на парите му.

Пеевски е свързан с три офшорни фирми, за които няма никаква следа в подадените от него имуществени декларации, стана ясно от огласените данни от разследването. На 19 ноември 2013 г. филиалът на офшорния доставчик на правни услуги Trident Trust в Швейцария възлага на свой служител да оформи смяната на собствеността на фирмата Felina Trade & Investment Inc. Тя е регистрирана в Британските Вирджински острови по искане на лихтенщайнската компания Jura Trust AG. 

Документите за смяната на собствеността са изпратени като прикачени файлове във вътрешен имейл на Trident Trust. От тях се разбира, че на 12 ноември 2013 г. капиталът от 50 000 $ на Felina е прехвърлен от  Lassandra Corporation, регистрирана в БВО, на панамската Inversiones Y Servicios Piedra Azul S.A. Повечето директори на въпросните фирми са никому неизвестни граждани на БВО и Панама. Но в един от документите, с който се потвърждава смяната на собствеността, като директор на Felina е посочен Делян Пеевски.

По това време Пеевски е депутат от ДПС в 42-то Народно събрание и е записал в кариерата си кратък стаж като директор на ДАНС. Скандалното му назначение от парламента с гласовете на ДПС и БСП отключи многомесечни протести срещу правителството “Орешарски”.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във