Банкеръ Daily

Общество и политика

Пеевски и Карадайъ официално се отказаха от местата си в Европарламента

Днес Централната избирателна комисия ще обяви имената на 17-те български евродепутати в новия Европейски парламент. На церемония те ще получат удостоверенията си за избор. Така ЦИК спазва законоустановения срок да направи това най-късно пет дни след изборите.

Вчера изтече и срокът, в който избран евродепутат може да се откаже.  От мястото си в Европарламента се отказаха Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски от листата на ДПС. Те бяха заличени от списъка на ЦИК

Късно вечерта в сряда избирателната комисия обяви окончателните резултати от произведените на 26-и май избори за членове на Европейския парламент. Комисията оповести и разпределението на мандатите между партиите и коалициите. Пет политически сили изпращат евродепутати: ГЕРБ - 6, БСП - 5, ДПС - 3, ВМРО- 2, и Обединение "Демократична България" - 1.

Стана ясно и разпределението на предпочитанията за отделните кандидати по кандидатските листи. С най-много преференции от всички кандидати е водачът на листата на ГЕРБ Мария Габриел, следвана от водача в листата на БСП Елена Йончева. 

Заради преференциите се стигна до размествания в две от листите на петте политически сили, които класират евродепутати. В тази на БСП Сергей Станишев от пето се изкачи до второ място, а в листата на ВМРО Андрей Слабаков от четвърта се премести на втора позиция.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във