Банкеръ Daily

Шефът на Александровска болница проф. Борис Богов:

PCR тестовете у нас не са безплатни, защото българите много пътуват в чужбина

проф. Борис Богов

Ваксината срещу COVID-19 не може да е панацея за стопиране на заразата, но е един голям шанс срещу пандемията. Това заяви директорът на Александровска болница проф. Борис Богов.

Очакванията са първата седмица на месец януари ваксината да бъде у нас. Хубаво е популярните хора да дадат пример и да се ваксинират, призова професорът, като добави, че лично той би се имунизирал още с първата ваксина, която дойде в България.

Лекарят увери, че в страната ще има достатъчно количество ваксини за всеки, който пожелае.

През октомври Александровска болница е приела 37 пациенти с COVID-19, а през ноември те вече са били 297. Преминалите за октомври са 560, а тези за ноември - 1560.

"Наложените мерки са съвсем адекватни и правилни. Към днешна дата поне имаме свободни места в буферните и триажните зони, което го е нямало преди наложените мерки", посочи проф. Богов.

Той очаква намаляване на смъртността след около 14 дни - тогава, когато изтича срокът на по-строгите мерки.

"Смъртността в нашата болница за цялата минала година е около 200 души. Само за средата на октомври и целия ноември тази година имаме 57 случая", отчете директорът на лечебното заведение

Проф. Богов е на мнение, че страните около нас първо са разхлабили мерките заради математическите модели, но после се е наложило отново да върнат същите мерки.

Лекарят заяви пред Нова телевизия, че българите са на първо място в Европейския съюз по пътувания в чужбина за почивка и заради това PCR тестовете не са безплатни. Заключението му дойде, след като няколко пъти беше попитан защо България е на едно от последните места по направени тестове и дали не е свързано с това, че те не са безплатни.

"Първи сме по тръгвания на дестинации за почивка, това е сигурно. Всички, които са тръгнали на почивка, трябва да си платят теста. Не може всеки, който е тръгнал да се разхожда в Южния парк, да реши да мине през триажното на Александровска болница и просто така да си направи тест. Това няма как да стане", заяви Богов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във