Банкеръ Weekly

Общество и политика

Пази, Боже, парламентът да заработи

Депутатите от ГЕРБ с облекчение ще изпратят Антон Тодоров в Комисията по досиетата.

По всичко изглежда, че и есенната пленарна сесия на Народното събрание ще е като пролетната - минимум законодателство, максимум скандали. Още в първия работен ден на седмицата - сряда (27 септември) депутатите се трудиха цифром и словом два часа. В 11 ч. заместник-председателят на парламента Валери Жаблянов, който водеше заседанието, удари звънеца и обяви закриването му. За това време народните избраници гласуваха Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили, разискванията по който бяха проведени предишната седмица, приеха някои поправки в Закона за въоръжените сили и този за специалните разузнавателни средства, но в замяна на това управляващи и опозиция пак успяха да се скарат.

Лидерката на опозиционната БСП най-сетне хвърли от врата си яката, която трябваше да носи, заради камшичен удар, получен при катастрофа преди две седмици. Тя се появи в парламента и за да покаже, че е вече във форма, веднага се нахвърли върху правителствената коалиция.

"Какво става в правителството на Бойко Борисов 3. Дължите ни отговори. Вижте си доклада за националната сигурност", призова Нинова от парламентарната трибуна и пак напомни за бедността и демографската криза. "И вместо да се занимавате с това, вие се занимавате с калинки и постове", обвини Нинова управляващите. Тя цитира вицепремиера от "Обединени патриоти" Валери Симеонов за нарушаването на пропорциите при назначенията. Лидерката на социалистите попита кога и къде са подписали такова "скрито споразумение за пропорции във властта". По думите й това е  най-яркият пример за паралелна държава на най-високо ниво - в правителството. Тя призова ГЕРБ и Патриотите да кажат, че техният вицепремиер лъже, или да публикуват истинското споразумение  - "четворна коалиция за пропорции на власт".

Както можеше да се очаква, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов не подмина "таз обида непростима" и също скочи на трибуната, за да отговори. За общо учудване обаче тонът му беше спокоен и хрисим. Той напомни, че само след няколко дни, на 1 октомври, е международният ден на възрастните хора и за пореден път повтори какво е направило правителството за тях - че тогава минималната пенсия става 200 лв., като допълни, че тя е малка, но пък е ясен политически знак, че нещата се променят за добро.

"От мен лични нападки няма да чуете, защото знам, че това не е добре нито за нас, нито за политиката, нито за хората, които гласуват за нас. Отговорността, която носи правителството и мнозинството, може да бъде защитена на всеки едни избори. Днес страната ни се нуждае от конструктивен диалог, защото ни предстои председателство. Нека да бъдем поне единни. Ваше е правото да говорите по начин, по който прецените, но изборите са минали и ние сме в началото на един успешен мандат", заяви Цветанов, като допълни, че нещата с вицепремиера Валери Симеонов вече са изговорени и проблеми в коалицията няма.

С други думи, ще стискаме зъби и ще пазим тишината и стабилността, да няма сътресения заради предстоящото европредседателство ще внимаваме да не се изложим пред чужденците. Очевидно такава е правата линия, зададена от премиера Борисов.

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров, очевидно несъобразявайки се с изискуемото правилно поведение, обаче успя да сипе лъжица катран в кацата с мед. В кулоарите той злостно нападна шефа на президентския кабинет Иво Христов, че нямал допуск до класифицирана информация и било чудно как си върши работата. Той дори не бил подал искане да му бъде даден такъв, а пък имал достъп до секретни документи. Тодоров и колегата му от ГЕРБ Христо Гаджев се заканиха, че ще алармират прокуратурата, ДАНС и ДКСИ да проверят казуса с Иво Христов.

Очевидно грубиянските изпълнения и грозният език на Тодоров, както и неуправляемостта му вече пречат и на ГЕРБ, затова имало идея да го предложат за председател на Комисията по досиетата, за да се отърват от него и да не прави скандали в парламента по време на председателството. В парламентарните кулоари дори се говори, че парламентарната група на ГЕРБ вече го е одобрила за този пост и предложила, предпочитайки го пред кандидатурата на Мариана Даракчиева, досегашен секретар на комисията. Мандатът на Евтим Костадинов изтече неотдавна и той няма право на втори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във