Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПАЗАРЪТ НА ПАЗАРИТЕ

Американската фондова борса (AMEX) и Националната асоциация на дилърите, търгуващи с ценни книжа (NASD), се обединиха миналия четвъртък (25 юни). AMEX ще стане поделение на NASD - майката на електронния фондов пазар NASDAQ. Планът за създаване на световен пазар на пазарите е вече в ход. Инвеститорите и компаниите ще избират между електронната търговия и класическото тържише.


Вотът сложи край на продължилите с месеци дебати между собствениците на места и брокерите на пода на AMEX. Повечето от тях смятаха, че сливането ще окаже отрицателен ефект върху бизнеса и доходите им. Както е известно, значителна част от притежаващите право да търгуват на борсата дават под наем местата си срещу месечен наем от около 7000 щ. долара, в зависимост от тежестта на мястото. Обединението ще намали цената на местата и ще влоши благосъстоянието на собствениците им. Гласуването трябваше да се състои още на 28 май, но беше отложено поради твърдото несъгласие на някои клонове на американската фондова борса от обединението. Запознати с кухнята твърдят, че управителите на AMEX толкова държали на сливането с NASD, че задържали пенсиониран търговец, който срещу 10 000 щ. долара на месец лобирал в полза на обединението сред другите пенсионирани търговци.


Възражения са имали и търговците на опции от AMEX, които се страхували, че съгласно първоначалното предложение за сливане ще се сложи край на откритата борсова търговия и ще се премине към изцяло електронен обмен на опции. Под напора на такива настроения са направени и някои промени в договора за дейността на обединената институция, съгласно които системата на търговия на AMEX може да се променя без съгласието на членовете й.


Първият знак, че нещата вървят към благополучен край, се появи миналата седмица, когато Пол Лиънг, един от противниците на сделката, продаде 18-те места, които притежаваше в AMEX, на фирмите Spear и Leeds Kellog - най-голямата специализирана компания на американската фондова борса. Продажбата наклони везните в полза на привържениците на тезата, че настъпва ерата на електронна търговия на опции.


В крайна сметка с 622 гласа за и 206 против сделката стана факт и вероятно всички формалности ще приключат до края на годината. AMEX ще се вълползва от дълбоките джобове на NASD, която за пет години ще плати 110 млн. щ. долара за модернизиране на технологията на американската борса. Други 40 млн. щ. долара ще бъдат платени за специален стабилизационен фонд.


AMEX ще остане централизиран, ориентиран към търговия на пода фондов пазар, но ще има достъп и до електронната търговия, с възможност за автоматично изпълнение на ордерите.


Обединението е сериозно предизвикателство, особено като се има предвид, че след окончателното приключване на сделката ще продължат започнатите от AMEX разговори за покупката на фондовата борса на Филаделфия. Сега предстои одобрението на сделката от Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC), която ще я огледа и ще даде становище, но най-рано след 90 дни. Смята се, че SEC има положително отношение към обединението на борсите, но трябва да се разгледат и възраженията от притежателите на места в AMEX, които биха могли да блокират сливането.


И така, ако всичко приключи успешно, обединената AMEX/NASD ще се превърне в най-големия пазар на ценни книжа в света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във