Банкеръ Daily

Общество и политика

Пазарът на образование трябва да се срещне с пазара на труда, заяви Кунева

Усилията на Министерството на образованието  са насочени предимно към това пазарът на образование да се срещне с пазара на труда. За съжаление, те до голяма степен се разминават и затова е необходимо заедно с бизнеса и общините да намерим пресечените точки. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева на среща с директорите на професионалните гимназии от област Пазарджик.

"Колкото по-активни са общините в този процес, като двигател на икономиката, толкова по-силен сигнал ще изпратят на гимназиите и бизнеса. Именно общините са онези, които могат да привлекат бизнеса, да кажат как ще се развива икономиката в близките години и оттам да се адаптира и професионалното образование", посочи Кунева.

Тя коментира, че на места има професионални гимназии, които продължават да функционират на т.нар. исторически принцип – да създават кадри за заводи и индустрии, които вече не съществуват в региона. По думите й, не е разумно да се поддържат такива профили, те трябва да се адаптират. Тя даде пример за три слели се гимназии в Панагюрище, чиито ученици имат голяма реализация.

Министърът посочи, че в проектобюджета за 2017 година се актуализират разходните стандарти за професионалните направления, така че да отговорят на нуждите.

Директорите на професионалните гимназии изтъкнаха, че активно използват националните програми на МОН за подобряване на материалната база, обзавеждане на учебни лаборатории и закупуване на модерна техника в училищата. Възможности за подобряване на базата има и пред Оперативната програма „Региони в растеж“, по която кандидатстват много училища.

Сред обсъжданите теми бяха възможностите за средищни пансиони и осигуряването на транспорт на пътуващите ученици. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във