Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПАЗАРЪТ НА КОМПЕНСАТОРКИ СЕ ИЗНЕРВЯ

Далеч преди наближаването на Новата година играчите на пазара на компенсаторни инструменти стават все по-изнервени. Първи януари е крайната дата, до която всички РМД-та, закупили предприятия до началото на миналия февруари, трябва да преведат цената, която са договорили да платят в алтернативни платежни средства. Ако пропуснат този срок, те ще бъдат принудени да платят тази част от цената в пари. И собствениците на реституционните книжа знаят, че догодина компенсаторките ще поевтинеят. Причината е, че тогава няма да има толкова много РМД-та, които се нуждаят от ресурс. Брокери предвиждат, че нивата на търговия със записите през 2001 г. могат да спаднат дори до 5-6% от номиналната им стойност. Според част от брокерите да инвестираш в записи вече е едва ли не хазарт.


През първите дни на октомври компенсаторките се търгуваха в доста широкия диапазон от 15 до 17 лв. за 100 лв. номинал. Тази котировка отново се обяснява с нервността на пазара. Ножицата между позициите купува и продава на инвестиционните посредници също се разтвори до над 2 пункта. По-голямата част от брокерите очакват спадът в цените на записите да спре до 15 процента. Има обаче и песимисти, които предполагат, че пазарът ще продължи да слиза надолу. Като доказателство за това те сочат увеличилата се активност на поземлените комисии в някои райони, които вече бълват компенсационни бонове с по-големи номинали. Шампиони в това отношение са в Добруджа, както и общински комисии в Стара Загора, Плевен, Монтана и Видин. В същото време все още няма информация земеделското министерство да е насрочило търгове за продажба на земи от държавния поземлен фонд. Така боновете остават без покритие. От първите проведени аукциони за пласиране на държавно имущество по закона Лучников стана ясно, че там няма да се разиграват сериозни номинали компенсаторни инструменти. От няколко месеца насам зациклиха и търговете, организирани от Центъра за масова приватизация. Като капак ведомствата, занимаващи се с раздържавяването, включват по-апетитните обекти като Бороспорт, Пампорово и черноморския курорт Свети Константин и Елена в списъка за целева продажба. Което означава, че за тях ще се приемат само плащания в пари.


Играчите на пазара очакват евентуална нова промяна в закона Лучников. Слуховете са, че депутатите са склонни да удължат поне с три месеца срока, в който РМД-тата ще могат да плащат цялата сума по сделките си с компенсаторни инструменти. Ако това стане, апокалипсисът на цените на записите ще се отложи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във