Банкеръ Daily

Общество и политика

Павлова търси подкрепа за европредседателството във Франция

Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова се срещна в Париж с посланик Жан-Давид Левит. Посланик Левит е член на Висшия политически консултативен борд, който бе сформиран от премиера Бойко Борисов за подкрепа на Българското председателство.

“На срещата обсъдихме, че имаме уникалния шанс през следващите шест месеца успешно да представим България, която всеки ден се променя в положителна насока. Чрез различни инициативи ще обединим усилия, за да покажем новото лице на страната ни – с икономически растеж, много възможности за развитие, богата история и култура”, заяви министър Павлова. 

Вчера Павлова се срещна с френския министър по европейските въпроси Натали Лоазо. Те се обединиха около идеята да работят в тясно сътрудничество, за да бъде успешно първото Българско председателство на Съвета на ЕС. Министър Лоазо подчерта, че разчита на България като конструктивен ключов партньор.

„Политиката за миграция и сигурност е една от темите, по които се нуждаем от консенсус. Ще работим за трайни и справедливи решения в политиката за убежище, за ефективни политики за връщане и реадмисия, за балансиран подход между краткосрочни и дългосрочни мерки, насочени към източника на проблема с миграцията, а не към последиците от него“, заяви министър Павлова. Тя допълни, че без сигурност и стабилност европейските ценности са трудно постижими.

Конкурентоспособността на икономиките в Европа е ключова за европейските граждани. „Дигиталният пазар и иновациите са в основата на технологичното развитие и основен елемент от програмата на триото председателства Естония – България – Австрия, по който активно ще работим“, посочи още министър Павлова.

„Бъдещето на Европа е неразривно свързано с кохезионната политика. Тя осигурява реална добавена стойност за гражданите на ЕС и е доказан пример за работещ инструмент за намаляване на различията помежду ни, което гарантира успеха на европейския модел. Затова нашето председателство ще работи за активен и конструктивен дебат по Многогодишната финансова рамка“, каза още по време на срещата министър Павлова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във