Банкеръ Daily

Общество и политика

Павлова: Скандалите около Председателството петнят името на държавата

Хипотеза за отнемане на европейското председателство няма. Това са спекулации и тези, целящи опетняване името на България. Това каза министърът на българското председателство на съвета на ЕС Лиляна Павлова на брифинг след редовното заседание на Министерски съвет.

"Разпространяват се фалшиви новини. Категорично не стои въпросът за отнемането на българското председателство. Няма такава хипотеза, защото ротационните председателства са определени до 2030 г.. Друга фалшива новина е, че няма да има заседания в София. В столицата ще се проведат 32 заседания на високо ниво и 205 на ниво експерти. Нека спрем да очерняме държавата", заяви Павлова.

Тя бе категорична, че няма притеснения и закъснения, напротив – подготовката върви нормално. 

Днес правителството прие три приоритета на Българското председателство. Това са консенсус, кохезия и конкурентноспособност.

Консенсусът включва търсене на подкрепа за развитие на Западните Балкани, сигурността, интеграцията и темата за ефективно правосъдие. Конкурентноспособността вклчюва дигитализацията, единния европейски пазар и многогодишната финансова рамка. Кохезията включва сближаването, тук е и темата за културата като европейска ценност.

Предстои тази програма да бъде представена на президента и Народното събрание за обсъждане. Ще има и сериозно гражданско обсъждане във всички региони на страната. 

БСП обвиниха Лиляна Павлова за закъснения и нередности при подготовката за председателството. Тази сутрин Жельо Бойчев заяви пред Националното радио, че вече яколко месеца се провеждат строително-монтажни дейности при НДК без да има инвеститорски контрол и строителен надзор. Към момента няма разрешение за строеж там, продължава да няма и одобрени строителни книжа. По думите му на изслушването на Павлова вчера са станали ясни много обезпокоителни факти, като най-притеснителна е ситуацията с проведените обществени поръчки, възложени относно българското председателство на Съвета на ЕС. Има възложена проверка на външен одит, която е приета с окончателен доклад и изследва провежданите процедури в НДК.

Павлова обяви вчера, че за първите пет месеца на 2017 г. натрупаната загуба на НДК е над 3 млн. лв. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във