Банкеръ Daily

Общество и политика

Павлова: При добро председателство, влизаме в чакалнята на еврозоната

Можем да влезем в така наречената "чакалня за еврозоната", ако се представим добре в рамките на председателството на ЕС догодина. Това каза пред БНР министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова.

"Това е приоритет за България повече от всякога – икономически и паричен съюз, завършване на банковия съюз и прилагане на мерките, предвидени в плана за действие – това, пречупено през България, е важно за нас като стъпки и действия, които искаме да предприемем и като основа – законодателна, за влизането в "чакалнята за еврозоната", поясни Павлова.

"Ако успеем да постигнем това – да бъдем уважавани не само като председател, но и като партньор, който да намира решенията… защото и темите за Брексит, и за миграцията – всичко тава е в нашите ръце, а това са горещи картофи… Много председателства гледат така леко да минат покрай тях и да ги прехвърлят като досиета за следващото председателство. Поемаме това председателство в един доста тежък, турбулентен момент и много от темите ние не можем да прехвърлим на следващите, трябва да си поемем отговорността. Това ще ни даде възможността да докажем, че не сме просто член или председател, а сме активен член с позиция и с мнение", обясни министърът.

"Смятаме, че благодарение на достойното си представяне, надяваме се да получим и тази подкрепа, да бъдем и в чакалнята за еврозоната като бъдещ член", обобщи Лиляна Павлова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във