Банкеръ Daily

Общество и политика

Патриотите внесоха две предложения за минимална пенсия

Групите на Патриотичния фронт, "Атака" и партия "Народен съюз" внесоха промени между първо и второ четене в законите за държавния бюджет и за ДОО, които предвиждат минималната пенсия да бъде или 300 лв., или 200 лв. с преизчисляване на всички пенсии, отпуснати в стари периоди, съобщи заместник-председателят на парламентарната група на Патриотите Искрен Веселинов, цитиран от БТА.

"Двете предложения се правят с цел да се повишат доходите на най-бедните пенсионери. Предложенията са на стойност 800 млн. лева. От тях около 201 млн. лв. ще се върнат в държавния бюджет под формата на данъци. Около 20 процента ще се върнат като ДДС, а пет на сто ще се влеят под формата на други данъци като корпоративния. От 2008 до 2015 г. средния осигурителен доход е нараснал с 82 процента, а в същото време пенсиите са нараснали едва с 25 на сто", обясни Веселинов. 

Той обясни, че това означава, че ще има чувствително изоставане на доходите на възрастните хора и над 1.7  млн. пенсии трябва да се осъвременят. Според Веселинов преизчисляването ще позволи пенсиите да се вдигнат с около 23 процента и ще се гарантира по-високо ниво на социална защита с минимална пенсия 200 лв. Той обясни, че алтернативното предложение се прави с оглед на обществените дебати.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във