Банкеръ Daily

Общество и политика

Патриотите внасят закон за допълнителна социална помощ за пенсионерите

Депутатите от ВМРО и НФСБ внасят закон за защита правата на възрастните хора. Според Александър Сиди досега текстовете за закрила на възрастните хора били разпилени в редица други закони. Създава се съвет на старейшините във всяка община, обясни той. Този съвет ще защитава правата на пенсионерите пред местните власти. Те ще могат да участват в различни клубове.

Законът ще дава и държавна помощ на възрастните, която ще допълва пенсиите им до минималния праг на бедността. 346 лева трябва да е минимумът от средства, с които да разполага всеки пенсионер, според лидера на НФСБ Валери Симеонов. "Това е обща цел, задача и предизборен ангажимент на "Обединени патриоти", посочи той. Лидерът на НФСБ похвали депутатите от ВМРО, които подготвили закона.

Симеонов поясни, че няколко пъти е правен опит да бъде прокаран този закон, но в бившата малка коалиция, в която участваше и "Атака", идеята не се приемала радушно. Сега в новия състав на парламентарната група нещата тръгнали. Годишно тази мярка ще струва около половин милиард лева на бюджета, поясниха още патриотите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във