Банкеръ Daily

Общество и политика

Патриотите ще оглавят пет комисии в парламента, БСП - три

Разпределението на председателските места по парламентарни групи вече е почти ясно, поне що се отнася до броя на комисиите. "Обединени патриоти" ще ръководят 5, БСП -3, ДПС - 2, а "Воля" на Веселин Марешки една. Останалите 12 получава ГЕРБ.

БСП за ще оглави комисиите по икономическа политика, по европейските въпроси и по жалбите на гражданите. Кристиан Вигенин ще бъде председател на комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, а Антон Кутев - на комисията по взаимодействието с неправителствени организации и жалбите на гражданите - това  е решила на заседанието си днес парламентарната група на БСП. В сряда, в 8.00 часа, с тайно гласуване в групата ще бъде определен председателят на комисията по икономическа политика и туризъм. Изборът отново, както и в предишния парламент, е между Румен Гечев и Петър Кънев.

Решението кой коя комисия ще вземе обаче не е окончателно, тъй като Патриотите не са доволни. Засега те получават Комисиите по вероизповедание, регионалната, за борба с корупцията, за надзор над приходните агенции и митниците и за младежта и спорта. Последната обаче те искат да сменят с дадената на Марешки - за българите в чужбина. Преговорите продължават.

За ДПС остават социалната и транспортната комисии.

Депутатите ще гласуват в сряда в пленарната зала кои ще бъдат председателите и заместник-председателите на парламентарните комисии. Очаква се тогава парламентът да гласува и състава на парламентарните комисии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във