Банкеръ Weekly

Общество и политика

Патриотите се запътиха към евровота поотделно

НФСБ на практика разтрогна коалицията "Обединени патриоти", след като номинира своя лидер Валери Симеонов за водач на листата на изборите за Европейски парламент. Което си е заявка за самостоятелно явяване на този вот.

"НФСБ извърши необходимите действия за самостоятелно явяване на изборите. Това не е окончателно решение, защото Валери Симеонов не е лидер на еднолична партия. За два месеца преговори с господин Каракачанов  общото време, за което сме говорили за общо явяване на европейските избори, е не повече от пет минути. Така че ние не можем да чакаме и да се правим, че не виждаме как паралелно другите две партии се подготвят за самостоятелно явяване", обясни в парламента Симеонов.

Разяснения по въпроса направи и партийният му заместник Борис Ячев. По думите му са били обсъждани доста възможности, включително и явяване в двустранен формат ВМРО - НФСБ. Но от няколко седмици тези разговори станали безрезултатни, тъй като останалите две партии предприели действия по-скоро за самостоятелно явяване. Ячев посочи номинациите за водач на листа на Ангел Джамбазки от знайни и незнайни структури, както и желанието на "Атака" да се формира някакъв друг тип коалиция - консервативен или някакъв друг блок. "Ние уважаваме тези действия на коалиционните ни партньори, но щом те сочат за самостоятелно явяване, естествено е и ние да предприемем действия към самостоятелно явяване. В името на коалиционното партньорство ние до този момент не сме провеждали срещи с други политически формации", заяви Ячев.

Ако все пак се стигне до обща листа на Патриотите за евроизборите, НФСБ щели да искат именно Симеонов да е водачът й. "Нашите очаквания са Валери Симеонов да бъде избран в Европейския парламент - независимо дали в самостоятелна листа, или в обща листа. Това е човек с огромен външнополитчески опит, който може да бъде развит и приложен в рамките на Европарламента", добави заместник-председателят на НФСБ.

Мнението на ВМРО по въпроса за явяването на евровота изрази лидерът на партията Красимир Каракачанов. За него по-добрият вариант бил коалицията "Обединени патриоти" да се яви заедно. "Ако някоя от партиите реши да участва самостоятелно или в коалиция с някой друг, това е нейно право. Това не отнема ангажимента и на трите партии в коалицията към програмата за управление на правителството, мнозинството в парламента и подкрепата към правителството", изтъкна вицепремиерът и военен министър.

Каракачанов лансира идеята водачът на евролистата на "Обединени патриоти" да се определи с вътрешни избори сред симпатизантите на трите формации - ВМРО, "Атака" и НФСБ. По думите му в една партийна листа всеки има право да се бори за първото място. Това не се харесвало само на тези партии, които мислят, че и магаре да хвърлят, хората трябва да го изберат.

"Вместо да си играем на ултиматуми, нека да оставим избирателите на "Обединени патриоти" при едни вътрешни избори в началото на април да бъдат така добри да определят кой да бъде първи, кой да бъде втори и кой трети. В САЩ така се избират кандидатите за президент. Защо да не го направим, защо се плашим какво ще каже избирателят. Не ми се влиза в пазарлък типично по български "моят кандидат е по-добър от твоя". Нека го направим с тези вътрешни избори - чисто, културно, демократично и патриотично", обясни Каракачанов. Същевременно неговият партиен заместник  Искрен Веселинов даде да се разбере, че партията държи Ангел Джамбазки да е начело на листата.

"По-важен въпрос е правителството да изпълни мандата си докрай, а не как "Обединени патриоти" ще се явим на избори", коментира на свой ред председателят на парламентарната група и лидер на "Атака" Волен Сидеров. Той също изрази слаба надежда, че трите патриотични формации ще бъдат заедно на евровота.

Facebook logo
Бъдете с нас и във