Банкеръ Daily

Общество и политика

Патриотите се скараха заради патриарх Кирил

Лидерът на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров се разграничи и поиска извинение от партньора си в коалицията Валери Симеонов заради "недопустими нападки" срещу руския патриарх Кирил.

По-рано вицепремиерът Валери Симеонов  нарече патриарх Кирил второразрядно ченге от КГБ и цигарен митрополит на Русия.

В съобщение от името на групата на "Обединени патриоти" се посочва, че те се разграничават от "грубите и недопустими нападки на вицепремиера Валери Симеонов срещу главата на най-голямата православна църква в света".

"Настояваме вицепремиерът Валери Симеонов, който е квота на коалиция "Обединени патриоти" в българското правителство, да поднесе извинение на руския патриарх за нанесените обиди", се казва още в позицията на групата.

От НФСБ обаче се противопоставиха на декларацията, изготвена от парламентарната група. От партията на Симеонов заявиха, че ако продължат с тези декларации, нещата стават лоши. Проблем за момента нямало, но можело да се появи. 

НФСБ подкрепи изказването на своя председател и определи позицията като "глупости".

Самият Валери Симеонов отказа да се извини, като посочи, че не е излъгал в твърденията си за руския патриарх. Той посочи, че с думите си е изразил лично мнение. Симеонов допълни, че в коалицията има разминавания, но не и фундаментални различния.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във