Банкеръ Weekly

Общество и политика

Патриотите се разтроиха за евровота

Красимир Каракачанов и Юлиан Ангелов

Трите формации от малката коалиция "Обединени патриоти" ще се явят самостоятелно на изборите за Европейски парламент на 26 май. Това стана кристално ясно след официалното решение на ВМРО за такава стъпка и след като се провали поредният опит за коалиционен съвет през седмицата. На него единственият присъстващ партиен лидер беше Красимир Каракачанов. Очевидно личностната непоносимост между председателите на "Атака" и НФСБ - Волен Сидеров и Валери Симеонов  вече е толкова голяма, че те не желаят да се виждат въобще и изпратиха свои заместници.

Единственият въпрос, който от ВМРО бяха записали в дневния ред за обсъждане, беше именно формулата за участие в евроизборите. Но представителите на НФСБ, водени от Валентин Касабов, първо закъсняха с половин час, а след като дойдоха поискаха промени в ръководството на патриотичната парламентарна група - Валери Симеонов да стане съпредседател с Волен Сидеров, който в момента е единствен шеф. Това накара атакистите - начело с Десислав Чуколов, да станат и да напуснат коалиционния съвет десет минути след началото на срещата.

И след като за пореден път нищо не беше постигнато, ръководството на  ВМРО взе решение за самостоятелно явяване. Водач на листата ще е евродепутатът Ангел Джамбазки, номиниран вече от много структури, а предизборният щаб се оглавява от организационния секретар Юлиан Ангелов.

Решението не е изненадващо, тъй като миналата седмица Валери Симеонов потвърди, че партията му е започнала подготовка и ще участва сама на евровота, защото хората му не можели да се правят, че не виждат как "Атака" и ВМРО се готвят да сторят именно това. Още преди ВМРО да обяви официалното си решение, в София се появиха билбордове на Ангел Джамбазки. Това беше отбелязано и от Симеонов, който заради билбордовете каза, че "приказките на Каракачанов, че най-добрият вариант за коалицията е да се явяват трите партии заедно, са всъщност мимикрия".

Все пак "воеводите" си оставиха вратичка за общо явяване на трите партии. Те приканиха всички патриотични сили да направят на 7 април вътрешни избори за водач на обща листа. В този вот право на участие щели да имат не само партийните членове, а и всички симпатизанти на патриотичната идея. Каракачанов обаче подчерта, че ако няма споразумение в "Обединени патриоти" до датата на регистрация в ЦИК, формацията му ще се регистрира самостоятелно.

В разпространената позиция се казва, че във ВМРО държат на обединението на формациите, които милеят за патриотичната идея, но са категорични, че личните битки и боричкания лишават държавата от реалната възможност да имаме адекватни и работещи представители в следващия Европейски парламент. "Ето защо оставаме встрани от тях и продължаваме дългогодишната си битка за отстояване на реалните ценности на Европа", се посочва още в позицията. Както и че Ангел Джамбазки е най-разпознаваемият и успешен наш евродепутат, според класациите на Европарламента.

Заедно постигнахме нещо много добро за държавата - консолидирахме се в името на родината и показахме сила. Нейната еманация бяха изборите за президент преди три години", напомнят от ВМРО. Тогава са получили подкрепата на над 500 хил. българи и са доказали, че единството прави силата. Но днес все по-често дават разнопосочни сигнали на сънародниците си.

"В избори, които ще решат курса на ЕС и са шанс за скъсване с идеологията на либерално-розовия фашизъм, ние призоваваме за максимално единение на всички партии, НПО, граждански структури, личности, които изповядват патриотично-консервативни ценности и идеали", категорични са воеводите, изтъквайки готовността си да възобновят разговорите  както в коалицията "Обединени патриоти", така и във всеки по-широк формат. Възможни партньори на ВМРО в такъв по-широк формат са бившият здравен министър Петър Москов и СДС, с които са водени разговори, но не са довели до нищо конкретно.

След като НФСБ и ВМРО взеха официални решения за самостоятелно явяване на евровота,  "Атака" няма друг избор - освен също да бъде сама или да си потърси нови партньори. Преговорите с евродепутата Николай Бареков очевидно не са довели до желания резултат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във