Банкеръ Weekly

Общество и политика

Патриотите са ахилесовата пета на управлението

S 250 aa6ef57a 0884 4413 8386 0a0514e1da21
S 250 b009f167 bfcd 421a ac76 b2987268c8c0
S 250 20f91955 0e5e 40ff a693 1cf06415d1ee

Патриотичното обединение продължава да бъде най-слабото звено в управляващата коалиция. И ако лидерите на НФСБ и "Атака" - Валери Симеонов и Волен Сидеров, "счупят" съюза си, то няма да оцелее и голямата коалиция. Личностната непоносимост между двамата е толкова силна, че единственото, което все още крепи патриотичната формация цяла, е именно страхът от загубата на властта. Но отношенията в нея стават все по-изнервени и обтегнати, така че е въпрос на време чии нерви няма да издържат.

Вицепремиерът Валери Симеонов остава ахилесовата пета на управлението, смятат наблюдателите на политическите процеси у нас. Той продължава да официализира разделителни линии вътре в кабинета и при самите Патриоти. Вицето открито воюва с министъра на туризма Николина Ангелкова, а напоследък се превърна в основен дразнител и на председателя на парламентарната група на "Обединени патриоти"  Волен Сидеров.

След като миналата седмица Сидеров ходеше по стъпките на Симеонов край морето и го обвиняваше, че тормози част от българския бизнес, тази сряда (22 август) атакистът пристигна в Министерския съвет, за да пита премиера кой разрешава на вицепремиера да се разпорежда, както си иска. "Не може един човек от цялото правителство да се прави на командир и да командва всички. Това не е редно. Просто е крайно време вече вицепремиерът Валери Симеонов да престане с тези изпълнения в стил градския шериф", заяви Сидеров на импровизиран брифинг пред сградата на "Дондуков" 1. Той показа снимка на шефа на полицейското управление в Созопол Милен Гайдарджиев, който бил "пришпорван" от Симеонов "да слага патрулки и да заплашва определени заведения". Лидерът на "Атака" изрази съмнение, че вътрешният министър знае какви ги вършат регионалните началници.

"Валери Симеонов казва - дай ми протоколите на "Какао", изгони ги тия... тоест по този начин биват командвани шефове на институции да тормозят бизнеса по морето. Тук вече топката е у премиера и той трябва да проведе един разговор със Симеонов. Трябва да спре да го играе на старшина", подчерта председателят на патриотичната парламентарна група. След това обясни, че говори доброжелателно и не иска да враждува с никого, още повече пък с Валери Симеонов. С него вече бил враждувал шест-седем  години. "Но когато си тук - на такава позиция, трябва да се съобразяваш. Защото утре ще ни кажат - вие, Патриотите, съсипахте бизнеса, вие изгонихте младите от България. Ето защо трябва да се видят договорите с концесиите, откъдето от България изтичат милиарди, да се оправят доходите, а не да затваряме кръчмите и дискотеките", категоричен беше Волен Сидеров. Той добави, че предлага анекс към договора с Македония, чрез който тя да не прави спекулации с български исторически събития и личности.

Консенсусът поне засега между тримата лидери на "Обединени патриоти" е, че кабинетът остава, независимо от емоционалните изблици на Волен Сидеров срещу вицепремиера. Заедно с това обаче те вече съвсем открито признават разминаванията си по повечето теми. Изпъква активността на Валери Симеонов, който успява достатъчно често да засегне важни проблеми и да провокира разгорещени дебати. Както и да се структурират позициите по тях в публичното пространство. Факт е, че подкрепящите вицепремиера многократно надхвърлят електоралното тяло на партията му, т.е. той набира лични дивиденти и симпатия. Но като цяло се запазва тенденцията Каракачанов да бъде по-балансираният, отворен за контакти в повече посоки, а Сидеров да държи отворена вратата на Изток. 

В ГЕРБ несъмнено осъзнават правотата в думите на лидера на "Атака", казани на техния конгрес, че в момента няма кой да свали това правителство, ако то само не се свали. Затова премиерът Бойко Борисов се дистанцира от скандалите между Симеонов и Сидеров  и не взема никакво отношение. А ако положението стане много напечено, както в края на юли, когато валяха взаимни обвинения в лобизъм, той ги привиква при себе си в Министерския съвет, за да успокоят топката.

Политическите анализатори разсъждават в две посоки за това как биха се развили по-нататък отношенията както в патриотичната коалиция, така и в тази с ГЕРБ. Една част от политолозите смята, че през новия политически сезон напрежението в националистическия стан още ще се повиши, което ще доведе до експлозия. А разпадането на патриотичното обединение ще даде повод на Бойко Борисов отново да избяга от властта, преди да му се наложи да понесе политическа отговорност поради натрупаните негативи. Той ще може спокойно да се оплаче, че ГЕРБ пак не е случила на партньори, а толкова много е искала да изкара докрай този мандат. Не е изключено обаче и нервите на самия Борисов да не издържат и сам да "счупи" голямата коалиция под претекст, че не може повече да управлява с такива непредсказуеми партньори.

Според друга група анализатори обаче напрежението и скандалите вече са станали нещо обичайно за патриотичната група и е напълно възможно тя да продължи да си съществува така до края на мандата. Е, ще предизвиква периодични сътресения както в малката, така и в голямата коалиция, но те няма да доведат до разпадането им и събаряне на правителството. Една от причините Патриотите да се държат заедно, макар и с отвращение, е, че всяка една от партиите може да бъде заменена от "Воля" на Веселин Марешки. В този вид и състав управлението би могло да добута до края на мандата, въпреки че много ще е олекнало.

Според политолога Светлин Тачев честите и шумни скандали в "Обединени патриоти" може и да не доведат до разпада на коалицията, но със сигурност отнемат от социалния имидж на партиите в нея. "Откровенията, в които "Обединени патриоти" изпадат, дават ценна информация на хората, за да разберат кое, как и защо се случва. Ако малката коалиция се разпадне, то "Патриотичен фронт" ще последва съдбата на "Реформаторски блок". Нищо няма да могат да направят. Патриотите знаят, че едно напускане не би им позволило повече да са във властта", отбеляза анализаторът.

На всички вече е ясно, че основният конфликт в "Обединени патриоти" е между Валери Симеонов и Волен Сидеров, а лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов играе ролята на помирител. Интересното е, че Патриотите, волно или неволно, наистина повтарят Реформаторския блок. Те не се карат вътрешнопартийно за важни патриотични въпроси, като демографската криза например. Те се разправят защо Валери Симеонов мери шума в дискотеките по Черноморието и кой чии олигархични лобистки интереси защитава. А това със сигурност прави лошо впечатление на хората и не увеличава симпатиите на избирателите към тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във